Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Fungal hastalığı ormanları tehdit ediyor

Ağaçların aniden kurumasına yol açan 'phytophthora ramorum' fungal hastalığı Türkiye ormanlarını tehdit ediyor. Uzmanlar, önlem alınmadığı halde kısa sürede orman kurumaları ile karşılaşılacağı uyarasında bulunuyor.


Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Maden, girdiği ülkelerde ani orman ölümlerine sebep olan 'phytophthora ramorum' fungal hastalığının Türkiye sınırlarına yaklaştığını ifade etti.

Prof. Dr. Maden, Yunanistan’da büyük oranlarda orman ağaçları kurumasına sebep olan hastalığın önlemler alınmazsa Türkiye’ye geçmesinin an meselesi olduğunu bildirdi. Hastalığın Yunanistan’a Belçika’dan alınan sertifikalı bitkilerle geçtiğini dile getiren Maden, “Karantina önlemleri bu tür hastalıklarda çok etkili olmamaktadır. İthal edilen süs bitkileri ve diğer bitkilerle bu tür hastalıklar bir ülkeden diğer ülkeye geçmekte .Yunanistan’daki durumda bundan ibaret. Maalesef bir iki yıl içerisinde Yunanistan’da büyük orman ölümleri gerçekleşti ve bu hastalık etmeni Türkiye ormanlarına girmek üzere." uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Maden, ılıman ve nemli bölgelerde yayılan bu hastalığın ithal edilen süs bitkileri ile ülkeden ülkeye geçtiğini hatırlatarak, yaptıkları çalışmada Türkiye’de bu hastalığın henüz görülmediğine söyledi.

Ormanlarda ani ölümlere sebep olan bu hastalığın Türkiye’ye girmesi halinde özellikle Karadeniz ve Marmara Bölgesi ormanlarında büyük orman ölümlerine neden olmasını beklediklerini vurgulayan Maden, Avrupa Birliği (AB) içerisinde kurulan Avrupa Orman Hastalıkları Çalışma Grubu (IUFRO)'nun bu hastalığın önemleri ile ilgili ülkeler arası süs bitkisi ithalatının durmasını gerektiği kararını aldığını kaydetti. Maden, “Eğer bu hastalığın ülkemize girmesini istemiyorsak, süs bitkisi ithalatının yasaklanması gerekiyor." dedi.

ANKARA (CİHAN)

Ekleme Tarihi
22.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Fungal hastalığı ormanları tehdit ediyor
Link: Fungal hastalığı ormanları tehdit ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız