Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Beyaz kirazda sofralık tüketim atağı 

Beyaz kirazda sofralık tüketim atağı

Ekonomik anlamda beyaz kirazın üretiminin tamamının yapıldığı Konya'nın Ereğli ilçesinde üreticiler genellikle gıda sanayisinde kullanılan beyaz kirazı Avrupa ülkelerine sofralık tüketim için pazarlamaya hazırlanıyor.


Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Özgüven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin farklı bölgelerinde 15'e yakın köyde 50 bin dekar alanda beyaz kiraz üretiminin yapıldığını belirtti.

Kiraz bahçelerinin her yıl arttığını ifade eden Özgüven, Türkiye'nin ekonomik anlamdaki beyaz kiraz üretiminin tamamının, “beyaz kiraz cenneti” olarak adlandırılan Ereğli'de yapıldığını söyledi.

İlçe topraklarının bir bölümünün Toroslar'ın eteklerinde olması nedeniyle birçok meyvenin ana vatanı olduğunu, kiraz bahçelerinin İvriz gibi çok değerli bir kaynak suyu ile sulandığını vurgulayan Özgüven, şunları kaydetti:

“Toroslar, İvriz kaynak suyu ve bölgenin iklim koşulları beyaz kirazın kalitesi ve aromasında etkili oluyor. Yüksek kalite nedeniyle İtalya başta olmak üzere birçok AB ülkesi Ereğli kirazını tercih ediyor. Sert geçen kışa ve haziranda etkili olan doluya rağmen yaklaşık 8 bin ton rekolte bekliyoruz. Pazarlama konusunda bir hareketlilik var. Bir çok firma ürün ağaçta iken pazarlığını yaptı.”

Şeker oranı az, kanı sulandırıcı özelliği fazla

Özgüven, üretilen kirazların yüzde 80'inin AB ülkelerine ihraç edildiğini dile getirdi.

Kırmızı kiraz gibi sofralık olarak tüketilmeyen ve daha çok gıda sanayisinde kullanılan beyaz kirazda sofralık ürün olarak pazarlama sıkıntısı yaşandığını ve bunu çeşitli projelerle aşmaya çalıştıklarını anlatan Özgüven, şöyle devam etti:

“Bu yıl sofralık tüketim için pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Sanayi ürünü olarak satıldığı zaman çiftçimiz para kazanamıyor. Geçen yıl kirazın fiyatı 85 kuruş ile 1,5 lira arasında değişti. Sofralık tüketim hedefimizi tutturursak, çiftçimiz emeğinin karşılığını alacaktır. İtalya ve Almanya başta olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi sofralık tüketim için talepte bulunuyor. Sofralık tüketimin tamamını karşılayabilecek üretim kapasitesine sahibiz. Halkımıza da beyaz kirazı sofralık olarak tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Şeker oranı daha az ve kanı sulandırıcı özelliği daha fazla. Beyaz kiraz bir şifa kaynağı.”

Özgüven, beyaz kirazın ilçeye 10 milyon liralık katma değer kazandırdığını, sofralık tüketimin artmasıyla birlikte bu rakamın daha da yükseleceğini sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
23.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Beyaz kirazda sofralık tüketim atağı
Link: Beyaz kirazda sofralık tüketim atağı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız