Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakan Eroğlu: Sertifikalı ormancılığı 3,2 milyon hektara çıkaracağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye’nin yüzölçümün yaklaşık yüzde 27,7’sine karşılık gelen 21,6 milyon hektarlık ormana sahip olduğuna dikkat çekerek, ormanlarının yüzde 99’unun devlet mülkiyetinde olduğunu belirtti.


Sertifikalı ormancılığa özel önem verdiklerini vurgulayan Eroğlu, "Şu an için toplam orman alanımızın yüzde 6’sına tekabül eden 1,3 milyon hektar sertifikalı ormanımız var. 2015 yılında bu rakamı 3,2 milyon hektara çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Rio+20 Zirvesi’nde Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Avrupa Ekonomik Komisyonu (ECE) tarafından düzenlenen yan etkinlikte 'Türkiye’de Ormancılık Sektörü Kapsamında Öncelikli Eylemler' konulu bir sunum yaptı.

Eroğlu, sunumunda Rio+20 Zirvesi’nin ormancılık sektörü için bir dönüm noktası olacağına ve zirvede gündeme gelen pek çok problemin çözümünde ormancılık sektörünün önemli katkıda bulunacağına inandığını ifade etti. Türkiye’nin yüzölçümün yaklaşık yüzde 27,7’sine karşılık gelen 21,6 milyon hektarlık ormana sahip olduğu anlatan Eroğlu, ülke ormanlarının yüzde 99’unun devlet mülkiyetinde olduğunu söyleyerek, “Sertifikalı ormancılığa özel önem veriyoruz. Şu an için toplam orman alanımızın yüzde 6’sına tekabül eden 1,3 milyon hektar sertifikalı ormanımız var. 2015 yılında bu rakamı 3,2 milyon hektara çıkarmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Zirvenin ana teması olan yeşil ekonomi için Türk ormancılık sektöründe yürütülen çalışmalarla alakalı bilgi veren Eroğlu, Türkiye’nin odun ihtiyacının yüzde 70’inin yerli kaynaklardan karşılanabildiğini, 2012-2016 yıllarını kapsayan 'Genç Meşcere Bakımı Seferberliği' ile de yıllık 1,5 milyon metreküp ilave odun ihtiyacının karşılanacağını anlattı. Ormanların karbon yutağı olarak önemine işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2008 yılında başlatılan Milli Ağaçlandırma Seferberliği’nde bütün hedeflerin aşıldığına ve bunun neticesinde Türkiye’nin Orman Kaynakları Değerlendirme Raporu(FRA 2010) raporunda orman alanlarından elde edilen net gelirde 5. sırada yer aldığına dikkati çekti.

Türkiye’nin orman yangınları ile mücadelede bölgesinde lider ülke olduğunu ve komşu ülkelere de yardımda bulunduğunu anlatan Eroğlu, yangına müdahale süresinin 15 dakikaya düşürüldüğünü ve bunda ülke genelinde geliştirilen Yangın Takip Sistemi’nin önemli payı olduğunu vurguladı.

Türkiye’de 7 milyona yakın orman köylüsünün yaşadığı ve her yıl 1,5 milyona yakın orman köylüsünün çeşitli proje ve faaliyetlerde çalıştırıldığını ve çeşitli konularda kredi desteği verildiğini söyleyen Bakan Eroğlu, orman köylülerinin gelirinin artırılması içi başlatılan Bal Ormanları projesinden de bahsederek “Bugüne kadar 109 adet Bal Ormanı tesis ettik.

Ayrıca odun dışı orman ürünleri için özel ağaçlandırmaya büyük önem veriyoruz. Ceviz ve badem başta olmak üzere orman köylülerimizin gelirini artıracak ürünlerin yetiştirilmesi için destek veriyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Pan-Avrupa ve Yakın Doğu Ormancılık Süreci’ne dahil olduğun hatırlatan Veysel Eroğlu, Türkiye’nin Rio+20’de sunduğu 'Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nda yeşil ekonomi için ormancılığı anahtar sektör haline getirmek için gerekli adımları atmayı kabul ettiğini de ifade etti. Bakan Eroğlu, son olarak bütün katılımcıları 8-19 Nisan 2013 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan 10. Dünya Ormancılık Forumu’na davet etti.

RİO DE JANEİRO (CİHAN)

Ekleme Tarihi
24.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bakan Eroğlu Sertifikalı ormancılığı 3,2 milyon hektara çıkaracağız
Link: Sertifikalı ormancılığı 3,2 milyon hektara çıkaracağız




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız