Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İpek böceği için yaz sıcağında soba yakıyorlar

Bursa'da, damızlık ipek böceği yetiştiren köylüler, böceklerin bulunduğu ortamı sıcak tutmak için yaz sıcağında soba yakıyor.


BURSA - İnegöl ilçesine bağlı İhsaniye köyünde, damızlık ipek böceği yetiştiren köylüler, böceklerin bulunduğu ortamı sıcak tutmak için yaz sıcağında soba yakıyor. İhsaniye köyünde 25 yıldır ipek böceği yetiştiriciliği yapan Hamit Ulutaş, ipek böceği yetiştiriciliğinin baba mesleği olduğunu belirterek, kendisinin de uzun yıllardır bu işle uğraştığını söyledi.

Ulutaş, Kozabirlik'in mayıs ayında koza tohumunu dağıttığını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Yumurtaların birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü uykusu var. Yumurtadan çıkan böcekler dördüncü uykusundan kalktıktan sonra 10 gün yaprak yerler ve işaret vermeye başlarlar. İşaret verince yaprak yemez oluyorlar. Biz de meşe ağaçlarımızı dikeriz. Şu anda kozalarımız büyümüş oldu. 45 günde kozalar büyüyor. Böcekler dut yaprağı yiyor. Köyde ilaç olmayan yerde dut ağacını kesiyoruz. Kendimize ait dut ağaçları var. Başka yerlerden yaprak toplamıyoruz, çünkü yapraklar ilaçlı olunca böcekleri öldürüyor."

Böcekler için Japonya'dan dut ağacı getirttiklerine de değinen Ulutaş, şöyle devam etti: "Buraya geldiğinde kökleri donmuştu. Ektik ama tarlamızda olmadı. Ben 3 dut ağacı diktim. Yaprakları almak için ağacın dalını kestiğim zaman ağaç aşağıdan kuruma yapıyor. Kuruma yaptı, toprağımızı beğenmedi. Japonya'dan bir kez dut ağacı geldi, bir daha istemedik. Japonya'dan gelen dut ağaçları bizim için verimli olmadı."

"Sabah ve akşam soba yakıyoruz"


Ulutaş, kozaların bulunduğu kapalı ortamda sıcaklığı dengelemek için soba yaktıklarını belirterek, şöyle dedi: "Sabah ve akşam soba kuruyoruz. Odanın sıcaklığı ve nemi var. Onları takip ediyoruz. Oda sıcaklığı 35 derece olması lazım. Her gün sabah ve akşamları sobayı yakarak oda sıcaklığını dengelemeye çalışıyoruz. Ortam soğuk olduğu zaman böcek yaprak yemiyor, yemediği için de gelişemiyor. Böcekler sıcak ortamı seviyor."

Hamit Ulutaş, bu yıl kozanın kilosunun 40 liradan satın alınacağını, şu anda yetiştirdikleri ipek böceklerinden toplam 120 kilo koza elde etmeyi beklediklerini belirterek, 45 günde yaklaşık 5 bin lira gelir elde edeceklerini bildirdi.


BURSA (AA)

Ekleme Tarihi
24.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İpek böceği için yaz sıcağında soba yakıyorlar
Link: İpek böceği için yaz sıcağında soba yakıyorlar




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız