Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Karaburun'da kırkım şenliği

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin desteğiyle yapılan kırkım şöleni festival havasında gerçekleştirildi


Karaburun Belediyesi'nin ev sahipliğinde İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin desteğiyle yapılan kırkım şöleni festival havasında gerçekleştirildi. Karaburun Kavaklıkuyu Manastır mevkiinde yapılan şölene yöre halkı, yazlıkçılar ve keçi-koyun yetiştiren çobanlarla aileleri katılırken, şölen boyunca keçi sütünden dondurma ve yöresel yemekler dağıtıldı. Müzik ziyafetinin yanı sıra çocuklar uçurtmalarını uçurdu. Şölen sonunda da en güzel keçi yarışması düzenlendi.
 
Anadolu kültürünün en özel ve eski törenlerinden biri olan kırkım şöleninin açılışını yapan Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, bölgenin turizmin yanı sıra çok eski zamanlardan bu yana hayvancılıkta da ileri olduğunu belirterek, bu kültürü korumayı amaçladıklarını söyledi.
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise, keçi yetiştiricilerine çeşitli önerilerde bulundu.

ANADOLU KÜLTÜRÜ
 
Kendisinin Karuburun'a kadar bütün bölgede keçi sütü topladığını dikkat çeken Türer, keçi sütünün özelliklerine dikkat çekti, üreticileri örgütlenmeye çağırdı. Türkiye'nin önde gelen keçi uzmanlarından Prof.Dr. Mustafa Kaymakçı, keçilerin doğanın düşmanı değil dostu olduğunu belirterek, küçükbaş hayvancılığının korunması ve büyümesi gerektiğini söyledi.
Konuşmalarla birlikte keçilerin kırkılmasına başlandı. Daha sonra müzik ziyafeti eşliğinde pişirilen geleneksel yemekler yendi. Çocuklar keçi sütünden yapılan dondurmanın keyfini yaşadı. En son yapılan en güzel keçi yarışmasını Ali Rıza Acar kazandı. 45 yaşında olan ve 15 yaşından bu yana çobanlık yapan Acar'a Denizbank tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Asırlık gelenek: Kırkım
 
Karaburun Yarımadası'na yaşayan çiftçiler Haziran ayında bir araya gelerek sahip oldukları koyun ve keçi sürülerini belirledikleri alanlardaki ağıllarda toplayarak, yazın sıcak ve bunaltıcı günleri gelmeden kıllarını kırpar. Bu kıllar Yörük çadır bezi ve bunun gibi ürünleri üreten firmalara satılır. Kırkımda keçiler kesilir, pilavlar pişirilir, hazırlanan sündürmeler yenir.







yeniasir.com.tr

Ekleme Tarihi
25.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Karaburun da kırkım şenliği
Link: Karaburun'da kırkım şenliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız