Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tüllüşah Yok Olma Tehlikesi ile Karşı Karşıya 

Tüllüşah Yok Olma Tehlikesi ile Karşı Karşıya

AYDIN (İHA) - Anavatanı Kuşadası olan ve halk arasında tüllüşah olarak bilinen, ilk defa Kuşadası’ndan toplanarak bilim dünyasına tanıtılan ve adını Samsun Dağları’nın antik ismi olan Mykale’den alan Aydın Gaşağı (Centaurea mykalea) isimli çiçek yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Kuşadası Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle yürütülen Kuşadası bitkileri envanter çalışması kapsamında, çiçeklenme mevsiminin gelmesi nedeniyle 20 gündür sürdürülen çalışmalarda tespit edilen tüllüşah sayısının iyice azaldığı ortaya çıktı.


Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çelik, ”Bu çiçek türü, ülkemizdeki tür sayısı bakımından en zengin olan Centaurea cinsi içerisinde yer almaktadır. Günümüzde bu bitkilerden elde edilen etken maddeler tıbbi çalışmalarda, özellikle kanser araştırmalarında kullanılmaktadır. Yapılaşma baskısının olmadığı kent içerisindeki doğal habitatlarda kendilerini koruduğu görülmektedir. İleride birçok bilimsel çalışmaya malzeme olacak türlerin, doğal habitatlarının korunmasına özen gösterilmelidir. Kuşadası Belediyesi, Pamukkale Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle yürütülen envanter çalışması sonunda tohumları toplayacak, daha sonra çimlendirecek, tekrar doğal ortamlarına aktarılma çalışmalarını yapacağız. Buna ek olarak doğal ortamında yetişen fideleri, doğal botanik parkı içerisine transfer ederek koruma çalışmaları yapacağız” dedi.

Endemik bir tür olan Aydın Gaşağı, artan yapılaşmalar ve tarım arazilerinin çoğalmasıyla birlikte, doğal olarak kalabilmiş küçük gen alanlarında hayat mücadelesi verirken, sayılarının çok az kaldığı tespit edildi. Dünyada sadece Kuşadası’nda bulunan bu önemli bitkinin “vahim durumda” (CR) kategorisinde, yani çok yakın gelecekte yok olma riski altında bulunduğunu açıklayan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanaı Bahattin Sürücü, “Takriben yüksekliği 2,5 metreye kadar çıkan ve mükemmel formu nedeniyle izleyenlerin dakikalarca bakabileceği Aydın Gaşağı, 6. ve 7. aylarda çiçeklerini açmaktadır. Aydın Gaşağı, dünyada sadece bu bölgede yetişen endemik bir tür olması nedeniyle, Kuşadası tanıtımlarında da kullanılabilecek değerli bir bitki olup, botanik turizmi yapanlara cazip gelecek önemli bir türdür. Çok az kalması ve yaşam alanlarının tahrip olması nedeniyle, bu önemli bitkinin tanıtılması ve korunması gerekmektedir. Kuşadası’nda tespit ettiğimiz başta Aydın Gaşağı olmak üzere, Tüylü Çan Çiçeği, Kıyı Sarımsağı, Aydın Ölmez Çiçeği ve Anadolu Ebegümeci gibi endemik ve nadir türlerin tanıtımına yönelik, kent içine tanıtım panoları yapılması ve tanıtım broşürlerin bastırılması için, Kuşadası Belediyesi’ne bir öneri götüreceğiz. Aslında araştırıldığında Kuşadası’nda çok önemli birçok doğal kaynak türlerinin var olduğu, ancak bu türlerin bulunduğu habitatların her an tahribatlarla karşılaşabileceği görülmektedir. Turizm kentlerinde bulunan siteler arasında küçük küçük kalmış birçok doğal alan bulunmaktadır. Bu alanlar dikenli, çalı çırpı gözüyle bakılarak bilinçsizce tamamen yok edilmektedir. Aydın Gaşağı’nda olduğu gibi dünyada sadece burada yetişen bu önemli bitkiler, küçük alanların içinde kendilerini korumaya çalıştığı bilinmelidir. Bu önemli değerlerin korunması için, hem tanıtım hem de bilinçlendirme çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
25.06.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tüllüşah, Yok Olma Tehlikesi ile Karşı Karşıya
Link: Tüllüşah Yok Olma Tehlikesi ile Karşı Karşıya




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız