Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ödemiş’te Son Tütüncüler 

İZMİR (İHA) - Bir zamanlar tütün yetiştiriciliği ile ünlü İzmir’in Küçük Menderes ovasında tütün üreticiliği yok denecek kadar azaldı. Bölgenin birçok merkezinde yapılan fakat son yıllarda tükenme noktasına gelen tütün yetiştiriciliği Ödemiş’e bağlı Köfündere ve Orhangazi köylerinde zamana inat devam ediyor.

Ödemiş’in en doğusundaki Köfündere köyünde yıllardır tütün üreticiliği yapan köylülerden Haydar Bektaşoğlu, su tutmayan toprakları ve sabah çiği ile kaliteli tütün için uygun ortamı sağlayan Köfündere köyünde son yıllarda tütün yetiştiriciliği yeniden artış gösterdiğini söyledi.

Ödemiş’e 28 kilometre uzaklıktaki Köfündere köyünde atadan kalma bilgi ve beceri ile tütün yetiştirdiklerini belirten Bektaşoğlu, köyde yaklaşık 200 dönüm arazide tütün yetiştirildiğini söyledi. Bektaşoğlu, köyün ağırlıklı olarak tütün üreticiliği ile geçindiğini belirterek Köfündere’deki hasadı tamamlayan köy halkının, daha sonra Uşak’taki tütün tarlalarına çalışmaya gittiğini belirtti.

Tütün yetiştiriciliğinin hazırlık evresiyle beraber tüm yıl sürdüğünü ifade eden Haydar Bektaşoğlu, “Köyümüzde tütün tüm ovada olduğu gibi yok denecek kadar azalmıştı. Şimdi yeniden tütün ekimi hızlandı. Sonbaharda toprağı işleyip, bahar mevsiminde ekime başlıyoruz.

Haziran sonu ve Temmuz ortalarına kadar kırma yapıyoruz. Kırma işlemine gece başlıyoruz. Gece 01.00 gibi tarlaya girip sabah güneş yükselene kadar çalışıyoruz. Tütün üreticiliği çok zor ve zahmetli bir iş. Gece boyunca topladığımız tütün yapraklarını akşama kadar dizip güneşin karşısında kurutmaya bırakıyoruz. Zor ama yapacak bildiğimiz başka iş yok” dedi.

Sözleşmeli üretim modeliyle yapılan tütün yetiştiriciliğinde üreticiler gecenin ilk saatlerinde başladıkları çalışmalarına sabaha dek devam ediyorlar.Tütünün yeniden para etmesi halinde yöredeki üreticilerin tütüne dönebileceğini kaydeden Bektaşoğlu, “Ovamızda pamuk ve tütünün yerini patates aldı. Aslında tütün susuz tarım olduğundan ovamızın şartlarına da uygundu.

Şimdi patates toprak altında kalıyor. Sözleşmeli üretimle tütün üretimi yeniden artarsa üretici patatesten vazgeçer. Tütün zaman zaman para ediyor ama işçiliği çok yorucu. Ailece dinlenmeden çalışıyoruz. Gündüz saatlerinde hava çok sıcak tarlaya giremiyoruz. Gece çalışıp gündüzün sıcağında dinlenmeye çalışıyoruz” dedi.

Ekleme Tarihi
26.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Ödemiş te Son Tütüncüler, Tütünde Emek Çok, Karşılık Az, gıda, tarım
Link: Tütünde Emek Çok, Karşılık Az




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız