Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Konya'da kanola hasadı başladı -Konya Şeker A.Ş Genel Müdürü Erence: -''Kanola, buğdaya göre getirisi daha fazla olan bir üründür'' 

KONYA (A.A) - Konya Şeker A.Ş'nin Ar-Ge çalışmaları kapsamında Konya Ovası'nda yetiştirdiği kanolanın bu yılki ilk hasadı törenle yapıldı.

     Konya Şeker A.Ş Genel Müdürü Yavuz Erence, merkez Meram ilçesi Kaşınhanı mevkisinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yağ açığının giderek arttığını, dış ülkelere petrolden sonra en fazla döviz ödemesinin yağ ithalatı için yapıldığını belirtti.

     Kanolanın getirisinin buğdaya göre daha yüksek olduğuna dikkati çeken Erence, ''Kanolanın ton fiyatı 1000-1200 lira civarında iken destekleme ve yağ kalitesi primleriyle birlikte 1500-1600 liraya kadar çıkmaktadır. Bu yüzden kanola, buğdaya göre getirisi daha fazla olan bir üründür. Ülkemizde 9 milyon 300 hektar alanda tarımı yapılan buğday üretiminin 5'te birinde kanola üretimi gerçekleştirildiği takdirde, yaklaşık 2 milyon hektar alanda üretimi yapılacaktır. Bu sayade ortalama dekarda 300 kilogram verim ve yüzde 40 yağ oranından 2.4 milyon ton ham yağ üretimi mümkün olacaktır'' diye konuştu.

     Su sıkıntısının olduğu Konya'da, kanolanın daha az su istemesine ve kıraç arazilerde yetiştirme kolaylığına vurgu yapan Erence, şunları kaydetti:

     ''2003 yılından beri Konya Ovası'nda kanola ekimiyle ilgili Ar-Ge çalışmalarını sürdürüyoruz. 93 adet farklı çeşit denenerek, yüksek verim alınan 5-6 çeşit kanola belirlenmiştir. Bu yıl bölgemizde 8 ayrı yerde 12 bin 541 dekar alanda, 53 köyde ve 216 çiftçimizle kanola ekimi yaptık. Avrupa'nın önde gelen ülkelerinden alınan verimin aynısı Konya Ovası'ndan da alındı. Kanola ekiminin mutlaka eylül ayının ilk haftasına kadar yapılmış olması gerekir. Kanolanın kış donlarından etkilenmemesi için, rozet yapraklarından 6-8 tanesini tamamlaması, kökünün derine inmesi ve büyüme konisinin toprakta oluşması gerekir.''

     Erence, bu yıl üretilen kanolayı; Altınekin ilçesinde inşaatına başladıkları ve ağustos ayında üretime geçmesi planlanan olan ham yağ tesislerinde işleyip, satışa sunacaklarını sözlerine ekledi.

    
 

Ekleme Tarihi
27.06.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kanola hasadı başladı,konya
Link: Konya'da kanola hasadı başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız