Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çiftçilere dane kaybı uyarısı

Bu yıl hububatta yüzde 50 oranında rekolte düşüşü yaşayan çiftçilere uyarıda bulunan Elbistan Tarım Müdürlüğü, zor şartlarda üretilen üründe kayıp yaşanmaması için çiftçileri dikkatli olmaya çağırdı. Yapılan uyarıda, hasat döneminde dane kayıplarına dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.


Türkiye’nin bir çok yöresinde hububat hasadı başladı. Elbistan’da hububat hasadının kısa zaman sonra başlayacağını dikkate alan yetkililer, zor şartlarda üretim yapan çiftçilerin muhtemel kayıplarının önüne geçilmesi için çalışmalar yapıyor.

Muhtarlıklara uyarı yazısı gönderen Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Yılmaz, özellikle çiftçileri, hasat döneminde yaşanan dane kayıplarına karşı dikkatli olmaya çağırdı. Yılmaz, çiftçilerin dikkat etmesi gereken bilgilerin yer aldığı broşürü ve bu konudaki valilik genelgesini 69 köy ve 9 belde muhtarına gönderdi.

Yılmaz, 2011-2012 yılı hasat mevsiminin başlaması ile birlikte İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak, hasat esnasında meydana gelen dane kayıplarını önlemek ve çiftçilerin mağdur olmamaları için biçerdöver kontrollerine başlayacaklarını ifade etti. Yılmaz, hasat esnasında meydana gelen kayıplar konusunda yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

“Dünyamızda ve bilhassa ülkemizde, insan beslenmesinde en büyük temel gıdanın tahıl ve tahıl ürünleri olduğu herkesin malumudur. Ülkemizde de toplam arazinin 3/2'si tahıla ayrılı olduğu halde zaman zaman tahıl ithal ettiğimiz de acı bir gerçektir. Dünya üzerindeki ve ülkemizdeki tahıl alanları artık sınırlıdır. Buna rağmen nüfus hızla artmakta ve açlıklar yer yer kendisini göstermektedir. Ancak ülkemizin bir tarım ülkesi olması, gıda yönünden şu an itibariyle herhangi bir olumsuzluğu yaşamamasına rağmen, yarın, öbür gün ve daha sonraları nice olacağımızı, artan nüfusla birlikte bu felaketin bir gün bizim de kapımızı çalmayacağını kim garanti edebilir. Bu sebeplerden dolayı tahıl ürünlerinde verim kaybına neden olan kayıplardan biri hasat sırasındaki kayıplardır. Bu kayıpları en aza indirerek, tam ürürün cebimize para olarak gireceği dönemde tarlaya dökmememiz gerekmektedir."

Ürünün zamansız hasat edilmemesi gereğine de dikkat çeken Yılmaz, bakanlıkça açılan biçerdöver sürücü kursuna katılmayan, yani sürücü belgesi olmayan sürücülere kesinlikle hasat yaptırılmamasını istedi. Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Yılmaz, şunları bildirdi:

"Biçerdöver operatörleri belgeli olsa dahi fazla bir kar amacıyla hasat esnasında biçer döverleri hızlı kullanmak suretiyle kayıplara neden olmaktadırlar. Bunun önlenmesi için ise sürücüler ürün sahipleri tarafından devamlı uyarılarak ürünün yavaş bir hızla hasat ettirilmesini sağlamalıdırlar. Öz olarak sürücülere hızlı hasat yaptırılmamalıdır. Biçerdöverin tabla yüksekliği, dolap ayarları batör-konterbatör ayarları her tarla için yeniden ayarlanmalı, ürün sahipleri ve biçerdöver sürücüleri bu yönde uyarılmalıdırlar."

Her yıl hasat esnasında, Türkiye'de yaklaşık 750-800 bin ton tahılın toprağa döküldüğünü ve hasat esnasında kaybedildiğini ifade eden Yılmaz, “Bunun parasal değeri de yaklaşık 450 milyon civarındadır. Bu parayı toprağa dökmemek için biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak, sizler ürün sahipleri ve biçerdöver sahipleri olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Aksi takdirde tam paranın cebimize ve ekonomimize katkı sağlayacağı zamanda heba olmasını önleyemeyiz. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak bizler hasatın başlamasından itibaren bitinceye kadar biçer kontrollerimizi sıkı bir şekilde yapacağız. Biçerdöver sahiplerini ve sürücülerini uyarmaya devam edeceğiz." görüşünü aktardı.

KAHRAMANMARAŞ (CİHAN)

Ekleme Tarihi
27.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çiftçilere dane kaybı uyarısı, gıda, tarım, ziraat
Link: Çiftçilere dane kaybı uyarısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız