Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Likapa 

Likapa Yetiştiriciliği Tirebolu’da Yaygınlaşmaya Başladı

GİRESUN (İHA) - Giresun’un Tirebolu ilçesinde yetiştirilen ve ilçeye çay ve kividen sonra sosyo ekonomik değer olarak sunduğu Likapa (yaban mersini) yetiştiriciliği için çiftçiler fide alımı için devletten destek bekliyor.


İlçeye bağlı Yeşilpınar Köyü’nde yaban mersini için 2 dönüm bahçeye 800 adet Likapa fidanı diktiğini belirten Mustafa Yaman “ İki yıl önce kurmuş olduğumuz yaban mersini bahçesi şu anda yeni ürünlerini vermeye başladı. Yalnız biz fidan temini konusunda maddi yönden sıkıntı yaşamaktayız. Bu yüzden de daha fazla fidan dikemiyoruz. Devlet teşvik ile fidan almak için birçok yerlere başvurmamıza rağmen olumlu bir sonuç alamadık. Yeni bir takım çalışmalarımız var eğer bu çalışmalarımız olumlu sonuç verirse daha çok fidan dikmeyi düşünüyoruz.

İlerleyen günlerde yetiştirmiş olduğumuz yaban mersinini sanayiyeye kazandırmak için bazı çalışmalarımız var. Mesela yoğurt fabrikalarının kullandığı Likapa meyve ve reçel olarak tüketildiği gibi ilaç ve kimya sanayinde kullanılabilecek antioksidan özelliği olan bir ürün raf ömrü de yaklaşık 15 gün olduğunu biliyoruz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.


Fındığa alternatif ürün olarak değerlendirdikleri LİKAPA bu bölgede yaygınlaştırmayı düşündüklerini ifade eden Yaman, “Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Doç. Dr. Hüseyin Çelik’in internet üzerinden yaptığı açıklamaları uygulayarak likapa yetiştirmeye başladık. Bizim bölgemizde fındığa alternatif Rize bölgesinde ise çaya alternatif bir ürün.

Dekar başına yaklaşık 250 adet fidan gitmektedir. Bu fidanlar 10 yaşına geldiğinde yaklaşık 7-10 kilogram ‘a yakın meyve vermekte olduğunu biliyoruz. Maddi geliri dekar başına 7-15 bin lira arasında gelir getirdiğini biliyoruz. 10 dekar bir araziye kurulmuş olan likapa bahçesi çevre halkına maddi açıdan çok büyük bir imkan sağlayacağına inanıyorum. Bizim tek problemimiz fidan temini konusunda sıkıntı çekiyoruz. Biz bu konuda devletten destek bekliyoruz” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
28.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Likapa Yetiştiriciliği Tirebolu da Yaygınlaşmaya Başladı, yaban mersini, çay, kivi, gıda, tarım
Link: Likapa Yetiştiriciliği Tirebolu’da Yaygınlaşmaya Başladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız