Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sera Tarım ‘meyve bahçesi’nde yüzlerce kişiyi istihdam edecek

Yozgat’ın Kadışehir ilçesinin Kabalı Köyü’nde Türkiye’de ilk defa büyük çaplı arazilerin birleştirilmesi sonucu gerçekleştirilecek olan ‘Meyve Bahçesi’ projesi, gelecek yıl tamamlanacak.

Yozgat’ın Kadışehir ilçesinin Kabalı Köyü’nde Türkiye’de ilk defa büyük çaplı arazilerin birleştirilmesi sonucu gerçekleştirilecek olan ‘Meyve Bahçesi’ projesi, gelecek yıl tamamlanacak.

Valilik ve kaymakamlığın hazırlamış olduğu projeyi hayata geçiren Sera Tarım Genel Müdürü Mehmet Kazancıoğlu, Türkiye’de bir ilk olan ve Avrupa’da dahi örneği bulunmayan proje tamamlandığında yıllık 46 bin ton üretim beklendiğini açıkladı. 250 köylünün toplam bin 600 tarlasının birleştirilmesi ile başlayan projenin en önemli özelliğinin bölgenin sosyo-ekonomik yapısında meydana getirdiği değişiklikler olduğunu bildiren Kazancıoğlu, yıllardır göç veren bölgenin, artık göç aldığını belirtti. Projenin yüzlerce kişiye iş imkanı sağladığını söyleyen Kazancıoğlu, her aileden en az iki kişinin proje kapsamında istihdam edildiğini belirtti.

Projenin hali hazırda hayata geçirilen kısmının köylülere toplam 200 bin lira gelir sağladığını kaydeden Kazancıoğlu, proje tamamlandığında ise bu rakamın 60 milyon liraya çıkacağını vurguladı. Projenin meyve bahçesinin yanında soğuk hava deposu, ambalajlama ve paketleme tesislerini de kapsadığını dile getiren Mehmet Kazancıoğlu, “Valilin sulama alt yapısına destek olarak 5 milyon liralık hibe ile eni 3.5, boyu 4.5 kilometre olan ve fidanları bu yıl dikilen modern meyve bahçesinden dördüncü yılda ekonomik anlamda meyve alınmaya başlanacak.

Proje için şu ana kadar 13 milyon 460 bin 177 TL’lik yatırım yapıldı” dedi. Kazancıoğlu, ayrıca Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hâsılası’na (GSMH) da yıllık 100 milyon TL katkı sağlayanacağına işaret etti.

“200 köylünün bir araya gelmesi önemli bir gelişme”

Projenin tam anlamıyla bitmesi halinde üreticinin emeğinin karşılığını alacağını, sektörün önemli bir sorununun çözüme kavuşacağını aktaran Kazancıoğlu, “Geçen iki yıl içinde projenin yüzde 85’ini gerçekleştirdik. Ben, projede en büyük pay sahibi olarak köylüleri görüyorum. Ülkemizin hiçbir yerinde bu kadar üretici kolay kolay bir araya gelmez. İki kardeşin birbirine güvenmediği bir ortamda 200 köylünün bir araya gelmesi önemli bir gelişmedir. Proje ilk aşamasından itibaren yüzlerce insana iş imkânı sağladı. Sezonluk üretime geçildiğinde ise binlerce kişi istihdam edilecek.

Kadışehri’nin yolu geçmiş yıllarda bilinmezken üretime geçilir geçilmez 2 bin TIR mal almak için buraya gelecek. Türkiye’ye örnek bir işletme ortaya çıkıyor. Her köyün bunu yapması lazım. Özellikle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu modeli inceleyip, uygulamaya koymalıdır” açıklamasında bulundu.








kobiden.com

Ekleme Tarihi
28.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sera Tarım, meyve bahçesinde yüzlerce kişiyi istihdam edecek
Link: Sera Tarım ‘meyve bahçesi’nde yüzlerce kişiyi istihdam edecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız