Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

VOB, kurbanlık kontratlarını pazartesi günü başlatıyor

2 Temmuz'da başlayacak olan Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi'nin, fiyat oynaklıklarına karşı hem üretici hem de tüketicilere Türkiye'nin her yerinden erişilebilen güvenli ve şeffaf bir alım satım ortamında fiyat riskinden korunma


İZMİR - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası(VOB)'nda, dayanak varlığı büyükbaş canlı hayvan olan Fiziki Teslimatlı "VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi" 2 Temmuz 2012 Pazartesi günü işleme açılıyor. Fiziki Teslimatlı VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi'nin, fiyat oynaklıklarına karşı hem üretici hem de tüketicilere Türkiye'nin her yerinden erişilebilen güvenli ve şeffaf bir alım satım ortamında fiyat riskinden korunma imkanı sağlayacağı düşünülüyor.

VOB yetkilileri, ilk kez geçen yıl VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Atilla Sümer tarafından imzalanan protokol ile işleme açılan bu kontratın bu yıl Kurban Bayramı öncesi ilgi görmesini bekliyor.

VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi vade sonunda fiziki teslimat yöntemiyle kapatılacak ve teslimat işlemleri İstanbul Ticaret Borsası'nın Tuzla'da bulunan Canlı Hayvan ve Et Şubesi'nde yapılacak. Hayvanların önceden tanımlanan ve ilan edilen standartlara uygun olup olmadığına ilişkin kontroller İSTİB tarafından yapılacak. Bu sözleşmede yatırımcı sözleşme vadesine kadar pozisyonunu kapatmamışsa; Uzun pozisyon alan yatırımcı, teslim tarihinde İstanbul Ticaret Borsası'ndan (İSTİB) canlı hayvanını teslim alabilecek. Kısa pozisyon alan yatırımcı, teslim tarihinde İstanbul Ticaret Borsası'nda (İSTİB) canlı hayvanını teslim edebilecek.

VOB-Canlı Hayvan Vadeli İşlem Sözleşmesi nasıl çalışacak

- İstanbul Ticaret Borsası tarafından özellikleri belirlenmiş (yaşı, cinsiyeti vs.) bir büyükbaş hayvan, VOB tarafından tasarlanan vadeli işlem sözleşmesine dayanak varlık yapıldı.
 
- VOB'da işleme açılacak vadeli kontratların vadesi Kurban Bayramı olacak.
 
- Kurban Bayramı'nda İstanbul'da büyükbaş hayvan satmak isteyen besiciler, VOB'u kullanarak arz edebilecekleri kadar canlı hayvanı, üç ay önceye kadar, belirlenen kilogram fiyatından satabilecek.
 
- Aynı şekilde, Kurban Bayramı için büyükbaş hayvan almak isteyenler, yine VOB'u kullanarak çok önceden ihtiyaçlarını karşılayabilecek.
 
- Mehmetçik Vakfı, Türk Hava Kurumu ve süpermarketler gibi büyük hacimli kurban alıcısı kurumlar da bu işlemi yapabilecek.
 
- Alım satım yapmak için bir aracı kurumda hesap açtırıp teminat yatırmak ve emir vermek yeterli.
 
- Vade sonu geldiğinde satıcılar büyükbaş hayvanlarını İstanbul Ticaret Borsası'nın Tuzla padoklarında alıcılara teslim edecekler.
 
Kilogram hesabıyla gerekli ödemeyi yapan alıcılar da aldıkları hayvanı kesim için götürebilecekler. Bu işlemde Ticaret Borsası'nın uzmanları alıcı ile satıcıya danışmanlık yapacak ve sadece standart tescil ücreti alacak.





kobiden.com

Ekleme Tarihi
29.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: VOB, kurbanlık kontratlarını pazartesi günü başlatıyor, gıda, tarım
Link: VOB, kurbanlık kontratlarını pazartesi günü başlatıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız