Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

GAP çiftçisi modern tarım teknikleri ile alternatif ürünlere yönlendiriliyor

GAP çiftçisi alternatif ürünlere yönlendiriliyor. GAP idaresi yürüttüğü GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (GAPTEYAP) projesi kapsamında Şanlıurfa’nın Şenocak köyünde kurulan deneme bahçeleri ile çiftçinin yeni ürünlere özenmesini sağlıyor. Deneme amaçlı kurulan alanlardan olumlu sonuç alındı.


Pamuk, buğday gibi ürünlerde rekora koşan GAP çiftçisi alternatif ürünlere yönlendiriliyor. GAP İdaresi kapsamında yürütülen GAP, TEYAP projesi ile çiftçi bilinçlendiriliyor. Bölgede yetişebilen ürünleri belirlemek için deneme bahçeleri kuruluyor. GAP’ın 9 ilinde yürütülen proje kapsamında sadece Şanlıurfa’da muhtelif konularda 28 adet sulama, 34 adet bitkisel üretim ve 65 adet hayvancılık demonstrasyonu kurulduğu belirtiliyor.

Kurulan demonstrasyon alanları çiftçilere gösterilerek örnek almaları isteniyor. Proje kapsamında Şanlıurfa’nın Şenocak köyünde kurulan 7 deneme bahçesinde ‘tarla gün’ düzenlendi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nce yürütülen GAP TEYAP kapsamında çiftçi ve çiftçi örgütlerinin kapasitesini arttırmaya yönelik tarla günü etkinliğine Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç de katıldı.

"ATADAN BABADAN KALMA USULLERLE ÇİFTÇİLİK BİTTİ"

Merkeze bağlı Şenocak köyünde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Vali Celalettin Güvenç, Şanlıurfa'nın, GAP'ın merkezinde yer aldığını belirterek, ''Su bereket demek, su para demek, su akıllı olmak demek. Akıllı olursak zenginliği, varlığı iyi yöneteceğiz, daha çok para kazanacağız.'' dedi. GAP TEYAP projesi için 20 milyon lira harcandığını ifade eden Güvenç, "Zenginliği varlığı daha iyi yöneteceğiz. Daha çok para kazanacağız. İlimizin köyümüzün, ailemizin önünü açacağız. Bu proje için yani sizlerin eğitimi yani modern tarım nasıl yapılır, fenni usulle tarım nasıl yapılır diye ayrılan para tam 20 milyon para harcıyoruz. Kitap basıyoruz, toplantılar yapıyoruz, böyle örnek tarlalar getirerek sizlere gösteriyoruz. Atadan babadan kalma usullerle çiftçilik bitti arkadaşlar. Rekabet yapamazsınız. Dünyayla rekabet yapamazsınız, Adana ile Manisa ile yapamazsınız, Hollanda ile hiç yapamazsınız.'' şeklinde konuştu.

Vali Güvenç, çiftçileri sulamada yapılan yanlışlıklara karşı uyararak, toprağın tuzlanmasının önüne geçilmesini istedi. Daha sonra konuşan GAP BKİ Başkan Yardımcısı Mustafa Kölmek de GAP'ın ilk başta sulama ve enerji amaçlı bir proje gibi görüldüğünü ama insan odaklı bir proje olduğunu belirterek, sulama alanlarının artmasıyla beraber meydana gelebilecek olumsuzlukları önlemek amacıyla çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Güvenç, verilen eğitimlerin ardından modern tarım teknikleriyle ilaçsız bir şekilde ekilen domates, biber ve yonca bitkilerinin bulunduğu alanda incelemelerde bulundu. Proje Koordinatörü Celal Kaya ise bölgenin doğal kaynaklarına dikkat çekti. Şaya, şunları söyledi: "Doğal kaynakları zengin olan bir bölgedir. Şu anda hali hazırda 300 bin hektar sulanan bölgemiz, GAP Eylem planı ile birlikte 1 milyon 60 bin hektar alan sulanacak. Geçmişte yaşanan kötü örneklerin yaşanmaması için çiftçilerimizi ve çiftçi örgütlerimizi sulu tarıma hazırlamak için bir proje gerçekleştirdik."


ŞANLIURFA (CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.06.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: GAP çiftçisi modern tarım teknikleri ile alternatif ürünlere yönlendiriliyor, gıda, tarım, ziraat
Link: GAP çiftçisi modern tarım teknikleri ile alternatif ürünlere yönlendiriliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız