Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 09 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakan Eker, Uluslararası Forumda Gıdadaki Değişimi Anlattı 

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Eker: “Gıda Sektörü Yeni Şartlara Göre Formüle Edilmeli”

BAKÜ (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, gıda ürünlerinin obezite, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi günümüz dünyasının önemli sağlık sorunlarına cevap verecek şekilde yeniden formüle edilmesinde, gıda sanayine büyük görev düştüğünü söyledi.


Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de düzenlenen Crans Montana Forumu’na katılarak bir konuşma yapan Bakan Eker, gıda sanayinin; besinlerde azaltılmış tuz ve doymuş yağ kullanımı, tam tahıl oranının artırılması, tüketiciyi doğru bilgilendirecek şekilde paketleme ve etiketleme yapılması, gıda ile ilgili pazarlama stratejilerinin doğru belirlenmesi toplum sağlığının korunması ve sağlıklı bir nesil oluşturulması bakımından daha duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası işbirliğinin arttırılması ve küresel büyüme ve yüksek düzeyde istikrar güvenlik ve eşitliği sağlamayı amaçlayan Crans Montana Formu’nun bu yılki teması; “Hangi dünya için hangi enerji”ydi. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyeva himayesinde gerçekleştirilen Crans Montana Forumu’nda, dünyanın dört bir yanından bir araya gelen devlet, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri 4 gün boyunca ana temaya paralel alanlarda görüşlerini açıkladılar.

Forumun “Gıda sanayinin yeni ve anahtar rolü” konulu panelinde konuşan Bakan Eker, gıda maddesinin insanın enerji kaynağı olmasıyla ana temayla doğrudan ilgili olduğuna dikkat çekerek, enerjinin de üretimden tüketime kadar gıdanın en önemli girdisi olduğunu söyledi. Günümüz dünyasında insanların “gıda” ile giderek farklılaşan bir etkileşim içerisinde olduğuna işaret eden Bakan Eker “Tüketici, artan bilincine bağlı olarak, artık tükettiği gıdanın nereden geldiğini, hangi işlemlere tabi tutulduğunu, hangi besin öğelerinden hangi miktarlarda içerdiğini bilmek istiyor.

Tükettiği gıdanın güvenilirliğini ve kalitesini sorguluyor. Sağlıklı beslenme modern çağın en önde gelen eğilimleri arasındadır. Hızlı yaşam koşulları, daha hızlı hazırlanabilir ve tüketilebilir, daha uzun süre saklanabilir gıdalara talebi artırmaktadır” dedi.

Gıda ve enerjinin bağlantısının çok dikkatle değerlendirilmesi gereken bir husus olduğuna işaret eden Eker, “Tarım arazilerinde biyoyakıt üretimi enerji sektörüne katkı sağlarken uzun vadede gıda arzındaki azalmaya ve fiyatların yükselmesine neden olabilecektir. Azalan arza kıyasla gıdaya artan talep, bu konuda zorlayıcı bir etkendir. Bu alandaki fırsatları, hem gıda hem de enerji sektörünün yararına dengeli bir şekilde değerlendirmek gerekmektedir.

Günümüze gıda sanayi ham petrole, yani sınırlı bir kaynağa dayanmaktadır. Sera gazı salımı ile iklim değişikliğinin etmenlerinden birisi olan gıda sanayinde bu anlamda da uzun vadeli politikalar geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Yeşil üretim bu yönden öne çıkan ve çokça tartışılan güncel bir konudur. Tarımsal üretimin ihtiyacı olan enerjinin mümkün olan ölçüde yenilenebilir kaynaklardan sağlanması ve üretim teknolojilerinin geliştirilmesi bu konuda atılacak adımlardır” şeklinde konuştu.

Moderatörlüğünü Cezayir SIM SPA Groupe Başkaın Abdelkader Taieb-Ezzraimi’nin yaptığı forumda; Azerbaycan Tarım Bakanı İsmat Abasov, IFAD temsilcisi Abdelkarim Sma ve Azersun Holding Başkanı ve İşadamı Abdulbari Güzel de birer konuşma yaptı.

Ekleme Tarihi
02.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bakan Eker, Uluslararası Forumda Gıdadaki Değişimi Anlattı, gıda, tarım
Link: Bakan Eker, Uluslararası Forumda Gıdadaki Değişimi Anlattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız