Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

'Pamukta istikrar için tek balya sistemi olmalı'

Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi Cahit Bingöl, istihdam sağlayan pamukta, üretiminin teşviki ile ithalatının önüne geçilmesi için "destekleme prim miktarının" artırılmasının şart olduğunu söyledi.


"Dünyada en büyük pamuk üreticilerinin uyguladıkları ihracat politikaları Türkiye'de yerli üretimi tehdit ediyor" diyen Ulusal Pamuk Konseyi Üyesi ve Şahin Pamuk Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Bingöl, ABD'nin sanal borsa üzerindeki etkinliği ve kendi üreticilerine sağladığı sübvansiyonlarla küresel pamuk fiyatlarını yapay olarak düşürdüğünü ileri sürdü.

Pamuk fiyatının yapay elyafın da altına düştüğünü kaydeden Bingöl, pamukta tek balya sistemine geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'deki üreticilerin desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Bingöl, destekleme prim miktarının 70 kuruşa çıkartılması gerektiğini söyledi.

2011 yılında 100 bin ton kütlü pamuk alarak adından söz ettiren Şahin Pamuk Enerji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Bingöl, sektördeki sıkıntıları değerlendirerek, "Anadolu pamuğu yok edilmeye çalışılıyor. Emtia fiyatlarındaki Amerika'ya dayalı istikrarlı düşüş ve ABD Başkanı Barack Obama'nın ‘gıda enflasyonu istemiyoruz' ifadesi en fazla pamuk fiyatlarına yansıdı. Yapay elyafın da altında seyreden pamuk fiyatları adeta bizde yıkıma doğru gidiyor" açıklamalarını yaptı.

Türk üreticisinin zararı 1 milyar doların üzerinde

Yaşanan sıkıntının Türk pamukçusuna verdiği zararın 1 milyar doların üzerine çıktığını kaydeden Bingöl, "Brezilya durumu Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) şikayet etti, ama sonuç alınamadı. ABD'nin sanal borsa üzerindeki etkinliği ve üreticilerine sağladığı sübvansiyonlar küresel pamuk fiyatını yapay olarak düşürüyor. 2009 yılında ABD'nin ihracat kredi kolaylığı ve sübvansiyonları ile pamuk fiyatının 29.00 cent / lbs'ye kadar düşmesi sonucunda mağdur olan dünya çiftçisi unutulmadı. Bu kısır döngüye artık ne olursa olsun dur demek zorundayız" diye konuştu. Fiyatların gelecek sene daha da düşeceğini tahmin ettiklerini anlatan Bingöl, "Bu Türk tüketicisini ve pamuk üreticisini vuracak, 2014 yılında da ekimden vazgeçen çiftçi, 1 milyon 500 bin ton hammadde ihtiyacı olan bizi Yunanistan, Suriye ve özellikle Amerikan pamuğuna muhtaç edecek.

2023'te, 73 milyar dolar tekstil ihracatı hedefi şimdiden bir masal olmuş gibi duruyor. Hükümet ve Başbakan'ın acilen bu önemli konuya el atması gerekiyor" dedi. Pamuk çiftçisinin desteklenmesi gerektiğini kaydeden Bingöl, "Öyle ya da böyle pamuk üretmek zorundayız. Acilen destekleme prim miktarı artırılmalı ve 70 kuruşa çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı. Bingöl, sorunların çözümü için acilen tek balya sistemine geçilmesini de önererek, "Tek balya sistemi çırçır fabrikasını ve pamuğun kimliği olacaktır. Bu da işleri kolaylaştıracaktır" dedi.

Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacı 1 milyon 500 bin ton

Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacının 1 milyon 500 bin ton olduğunu vurgulayan Cahit Bingöl, üretimin ortalama olarak 500 bin ton olduğunu geri kalan miktarın ise ithal edildiğini hatırlattı. Bingöl, "Pamuk ve yağlı tohum üretilmedikçe dışa bağımlılığımız her sene artmaktadır. Bu aynı zamanda cari açığa etki ediyor. Onun için bu sorun biran önce aşılmalı ve düzgün bir planlama yapılarak pamuk ekimi teşvik edilmelidir. Ülkemiz artık ithal pamuktan kurtarılmalıdır" dedi.

Pamuğu satmak için acele etmeyin

Sektörlerindeki bir diğer sorunun lisanslı depoculuğun tam olarak faaliyette olmamasından kaynaklandığını belirten Bingöl, şöyle devam etti: "Lisanslı depoculuk bir an önce faaliyete geçirilmeli. Ancak lisanslı depoculuk sisteminin olmazsa olmaz yapı taşları da hemen devreye sokulmalı. Temelleri sağlam atmak zorundayız. Bu nedenle tek balya sistemine geçmek için geç kalmamalıyız. Sonuç olarak, son zamanlarda uluslararası sanal borsada düşüş yaşayan pamuk, tüm Türk tekstilcisinin moralini bozmuştur. Benim tüm pamukçulara tek bir önerim var; Satmak için acele etmeyin ve dayanın."
 








dunya.com

Ekleme Tarihi
04.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Pamukta istikrar için tek balya sistemi olmalı
Link: 'Pamukta istikrar için tek balya sistemi olmalı'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız