Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Yağcı:
 
''Devletimiz üreticiye prim desteği verirse sektör kayıt altına alınacak, üretici daha fazla para kazanacak ve bu ihracata yansıyacak'' 
 
GAZİANTEP (A.A) - Antep Fıstığı Tanıtım Derneği Başkanı Zeki Yağcı, Antep fıstığı ihracatında rakip ülkelerle fiyatta rekabet edemediklerini belirterek, ''Devletimiz üreticiye prim desteği verirse sektör kayıt altına alınacak, üretici daha fazla para kazanacak ve bu ihracata yansıyacak'' dedi.
 
     Yağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 200-250 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak geçimini sağladığı ve binlerce firmanın ticaretiyle uğraştığı Antep fıstığının ''yeşil altın'' olarak nitelendirildiğini, emek yoğun iş kolu olması nedeniyle işsizliğin önlenmesinde hayati rol oynadığını söyledi.
 
     Antep fıstığının bir sanayi ürünü haline geldiğine işaret eden Yağcı, fıstığın çikolatadan şekerlemeye, kuru yemişten tatlıya, kozmetikten et ürünlerine kadar çok farklı sektörlerde kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti:
 
     ''Şu anda ürettiğimiz ürün iç pazarımıza yetiyor ama ihraç kabiliyetimiz çok fazla yok. Bunun da nedeni rakip ülkelerin fiyatlarıyla rekabet edemeyişimiz. Devletimiz üreticiye prim desteği verirse sektör kayıt altına alınacak, üretici biraz daha fazla para kazanacak ve bu giderek işin ihracatına yansıyacak. Prim desteği verildiği takdirde ayrılan kaynağın en az 2 misli devlete kazanç olarak dönecek. Bunun hesabını kitabını yaptık, yetkililere de sunduk.''
    
     -''Rekabet şansımızı yükseltecek''
    
     Bu yıl 150 bin ton fıstık rekoltesi beklediklerini bildiren Yağcı, bölgede yeni kurulan bahçelerle birlikte üretiminin katlanarak artacağını, gelecek 3-5 yılda 200-250 bin tonluk rekolteye ulaşılabileceğini belirtti.
 
     Sanayicinin ihracat yapabilme kabiliyetinin fazla olduğunu, prim desteği verilirse uluslararası rekabet gücünün artacağını ifade eden Yağcı, şöyle devam etti:
 
     ''Dünyada en büyük üretici ülke İran, üreticisine çok fazla destek veriyor ve bu ülkede çok büyük üretim bahçeleri tesis edilmiş. Sonra Amerika geliyor. Toplam 225 bin hektar alanda Antep fıstığının yetiştirildiği Türkiye dünyanın 3. büyük üreticisidir. Bizim ürünümüzün üstün bir lezzeti, aroması var. Dünyadaki emsallerinden çok daha üstün ve kaliteli bir ürüne sahibiz. Bu bizim avantajımız. Destekler verildiği takdirde diğer dezavantajlarımızı avantaja çok kolaylıkla çeviririz. Bu bizim rekabet şansımızı, pazardaki payımızı yükseltecektir.''
 
     Dünyada Antep fıstığı pazarından küçük bir pay aldıklarını, Türkiye olarak 1990'lı yıllara kadar ürettikleri ürünün yüzde 60'ını ihracat ederken bugün yüzde 5-10'unu yurt dışına satabildiklerini aktaran Yağcı, ''Bu rakamları mutlaka yüzde 40-50'lere çıkarmak zorundayız. Bu da ancak üretim maliyetlerimizin düşmesi ve küçük küçük devlet destekleriyle olabilecek bir şey'' diye konuştu.
    

Ekleme Tarihi
06.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Üretici Daha Fazla Para Kazanacak, gıda, tarım
Link: Üretici Daha Fazla Para Kazanacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız