Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İnegöllü Patates Üreticisinin Fiyat İsyanı 
 
BURSA (İHA) - İnegöl'de patates sökümüne başlanırken, üreticiler fiyattan memnun değil.

Yaklaşık 7 bin 500 dekar alanda ekimi yapılan ve 30 bin ton civarında patates üretiminin gerçekleşmesi beklenen İnegöl genelinde, geçtiğimiz haftadan itibaren bazı tarlalarda söküm çalışmalarına başlandı. Fiyatların geçen seneye göre yarı yarıya düştüğünü belirten İnegöl’e bağlı patates üreticisi Emrah Emek, "Fiyatlar geçen seneye göre oldukça düşük. Türkiye genelinde patates üretiminin artmasından dolayı fiyatlar düşük. Patateslerde kısım kısım hastalık var. Bu, ekili alanların yüzde 10'unu etkiledi diyebiliriz. İnegöl genelinde yüzde 90 verim güzel. Biz bu sene 300 dönüm patates ektik.

Bir tonunu tarlada teslim 370-380 lira civarında veriyoruz. Fiyatlardan memnun değiliz. Para kazanamıyoruz. Kilosu 50 kuruştan, yani tonu 500 liradan aşağı düştüğü zaman para kazanmaz. 50 kuruş ve üstünde satmamız gerekiyor ki, para kazanabilelim" dedi.
Patates sökümünün İnegöl genelinde başladığını belirten İnegöl Muhtarlar Derneği eski Başkanı ve Alibey Köyü Muhtarı Zeki Bal, "Ama fiyatlar Adana, Ödemiş'ten bu tarafa doğru geri gitmekte.

Şu anda kilosu 35 kuruş civarında kamyon üstüne sarılıyor. Tarlada patates 20 kuruş. 50 kuruş zaten bunun maliyeti. 3 dönümde bin 500 lira yapar. 500 lirası çuvallama masrafı. Bin lira kalır. Zaten bin lirada üreticinin masrafı var. Patates üreticisi gerçekten son yıllarda zarar etmekte. Ama bu tarımı da yapmak zorundayız. Geçimimizi bu şekilde sağlamak zorundayız” diye konuştu.

3 TON PATATESİN ZARARI 400 TL

Geçtiğimiz yıl da para kazanmadıklarını, ürettikleri patatesi maliyetine sattıklarını vurgulayan Zeki Bal, “Önceki sene de 10 kuruşa kadar düşmüştü. Üreticilerin çoğu patatesini sökmedi, tarlada çürüdü. Şu anda gerçekten üreticiler para kazanmıyor. İşçi masrafına patates tarladan sökülsün diyor. Ş uan patates tarlada 20 kuruş. 3 ton yapsa 600 lira para yapıyor.

Maliyet bin lira, zarar 400 lira. Bu konuda işimiz iyi değil. Sadece patateste de değil. Tarım ürünlerinde bir durgunluk var. Meyve satışları da yok. Şeftali tarlada 50 kuruş. Tarım girdileri çok yüksek ama kazanç özellikle son 4-5 yılda çiftçi çok zor durumda" şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
09.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İnegöllü Patates Üreticisinin Fiyat İsyanı
Link: İnegöllü Patates Üreticisinin Fiyat İsyanı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız