Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bursa Ahududunun Merkezi 

BURSA AHUDUDUNUN MERKEZİ

BURSA (İHA) - Türkiye ahududu üretiminin yüzde 90’ı Bursa’da yapılıyor.

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, üzümsü meyveler grubunda yer alan ve genellikle küçük alanlarda aile işletmeciliği şeklinde üretimi yapılan ahududu ve böğürtlenin içerdikleri antioksidanlar ile yaşlanmaya karşı vücudu koruduğunu söyledi. Ahududu yetiştiriciliğinin Türkiye’de 25-30 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirten Çelik, 2011 yılı TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2 bin 211 dekar alanda 2 bin 59 ton ahududu üretildiğini, toplam üretimin yüzde 90’dan fazlasının ise Bursa’da gerçekleştiğini dile getirdi.

Ahududu ve böğürtlenin taze olarak saklanmalarının zorluğuna değinen Çelik, bu durumun taze tüketimi sınırladığını ifade etti. Çelik, “Meyvelerin yüzde 90’dan fazlası meyve suyu, konserve, reçel, marmelat, jöle, şeker, pasta, dondurma, mısır gevrekleri ve kurutma endüstrileri ile meyveli yoğurt, meyve çayı üreten işletmeler ve ilaç gibi birçok sanayi kolunda işlenerek mamul haline geliyor. Son yıllarda değişik, doğal bitki çaylarının tüketiciler tarafından aranır hale gelmesi, bu meyvelerin bu amaçla da kullanımını ön plana çıkarttı. Ahududu ve böğürtlen, sahip olduğu vitaminler ve mineral maddelerle insan sağlığı açısından çok büyük bir öneme sahip" ifadelerini kullandı.

AHUDUDUDA LİDER RUSYA

Çelik, ahududu üretiminde Rusya’nın 125 bin ton ile birinci, Polonya’nın 87 bin 556 ton ile ikinci, Sırbistan’ın 83 bin 870 ton ile üçüncü, ABD’nin 31 bin 207 ton ile dördüncü olduğuna dikkat çekti. Ahududu yetiştiriciliğinin Bursa’da Kestel, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinin Uludağ eteklerindeki rakımı yüksek köylerinde yapıldığına dikkat çeken Çelik, "Ahududu ve böğürtlen yetiştiriciliğinde özellikle hasat ve diğer bakım işlemlerinde yoğun işgücüne ihtiyaç duyulmakta. Bu sebeple çocuk, yaşlı ve kadın işgücü değerlendirilerek yüksek kazanç sağlayan meyvecilik kolu olma özelliğini taşıyor. İstihdam açısından önemli bir faaliyet alanıdır. Ahududu meyveleri derin dondurma yöntemiyle dondurularak değişik şekillerde iç ve dış piyasaya sunuluyor. Bursa’da 8 derin dondurulmuş gıda tesisinde, 8 reçel fabrikasında ve 2 bitkisel çay tesisinde ahududu işleniyor. 2010 yılında Bursa’da 46,5 ton, 2011 yılında ise 40 ton dondurulmuş ahududu ihracatı yapıldı” diye konuştu.

Çelik, 2011 yılı verilerine göre Bursa’da toplam 540 dekar alanda 660 ton böğürtlen üretildiğini ifade etti.

Ekleme Tarihi
09.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bursa, Ahududu, Merkezi,
Link: Bursa Ahududunun Merkezi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız