Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakanlıktan baklagil üreticisine dayanıklı tohum

Baklagilde verimi artırmak için çeşit geliştirme çalışması yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, şimdiye kadar 11 nohut çeşidi geliştirdi. Hastalıklara dayanıklı yeni çeşitlerin tanıtımı için kurulan gezici çalışma grubu, 5 ilde çiftçilerle bir araya geldi.


Nohut üretim alanlarında son yıllarda görülen antraknoz hastalığına karşı bakanlık, yeni çeşitler geliştirdi. Gökçe, Çağatay, İnci, Işık-05, Yaşa-05, Hisar, Azkan, Aksu, Hasanbey, Seçkin, Çakır isimli dayanıklı çeşitlerin ekiminin yaygınlaştırılarak nohut üretiminde verimin artırılması hedefleniyor.

Halk arasında bulut çaldı, yel vurdu, ülker vurdu şeklinde ifade edilen hastalık ilkbahar ve yaz başlarında özellikle bol yağış alanlarda görülüyor. Nispi nemi yüksek, hava sıcaklığı 20 derece civarında seyreden yıl ve bölgelerde nohut tarlalarında zararlara ve ürün kayıplarına neden olabiliyor. Bu kapsamda geliştirilen yeni tohum çeşitleri hakkında çiftçileri bilgilendirmek üzere ‘Gezici Çalışma Grubu’ kuruldu. Samsun, Amasya, Erzincan, Erzurum, Artvin güzergahında çalışmalarını yürüten grup, yeni çeşitlerin tanıtımını için çiftçilerle bir araya geliyor. Arazi çalışmalarına da katılan grup, çiftçilerin sorunlarını dinleyerek gelecekteki çeşit geliştirme çalışmalarına yön verecek.

Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan kuru fasulyede virüs hastalıklarına karşı da çalışma yürüten Bakanlık, gezici çalışma grubu kapsamında ‘Kuru Fasulye Tarımının Potansiyeli ve Tohumculuk Mekanizması’ konulu panel düzenledi.

Kuru fasulye ıslahı konusunda geçmişten günümüze kadar yürütülen çalışmaların masaya yatırıldığı panelde, kuru fasulye tarımının potansiyeli, yetiştiriciliği, sorunları üretim alanları ve tohumculuk mekanizması hakkındaki çalışmalar değerlendirildi. Yine bu kapsamda dayanıklı çeşit ve hatlar hakkında bilgiler aktarılarak Kelkit Vadisi’nde üretilen kuru fasulyelerin sorunları yerinde tespit edilerek özel sektör ile işbirliği imkanları sunulacak.



ANKARA (CİHAN)

Ekleme Tarihi
11.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bakanlıktan baklagil üreticisine dayanıklı tohum, gıda, tarım
Link: Bakanlıktan baklagil üreticisine dayanıklı tohum




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız