Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yunanistan'a Yumurta İhracaatı

Keskinoğlu Tavukçuluk A.Ş.'den sonra İzmir'deki Derya Tavukçuluk A.Ş.de Yunanistan'a yumurta ihraç etmeye başladı.


Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, ilk kez bir AB ülkesi olan Yunanistan'a yumurta ihraç edildiğini, Keskinoğlu firmasından sonra Derya Tavukçuluk'un da Yunanistan'a yumurta ihraç etmeye başladığını söyledi. Pala, şöyle dedi:

"Yıllardır hayvan sağlığı kuralları nedeniyle Avrupa Birliği'ne hiçbir hayvansal ürün ihraç edemeyen Türkiye, Yunanistan'a yumurta İhracatı ile kapıyı araladı. Yapılan görüşmeler sonucu Derya Tavukçuluk firması da aynı ülkeye yumurta göndermeye başladı. Hollanda, Polonya ve Fransa başta olmak üzere, Romanya, Bulgaristan, Macaristan gibi değişik Avrupa ülkeleri ile de yumurta ihracaatı yapılması için görüşmeler sürüyor."

KATKI KALINTI İZLEME PROĞRAMININ ONAYLANMASI ETKİLİ OLDU

Türkiye'nin hayvan sağlığı kuralları nedeniyle Avrupa Birliği'ne bugüne kadar hiçbir hayvansal ürün ihraç edemediğini, Yunanistan'a başlayan yumurta ihracaatı ile yeni bir dönemin başladığını ifade eden Pala, şu bilgileri verdi:

"Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2008 yılından bu yana yürüttüğü katkı kalıntı izleme programı AB tarafından onaylandı. Türk yumurtasında da herhangi bir kalıntı sorunu olmadığı sonucuna varan AB, ülkemizden B sınıfı yumurta alma konusundaki engelleri kaldırdı. Avrupa Birliği'nde oluşan arz açığını ve yükselen yumurta fiyatlarını iyi değerlendiren yumurta üreticileri ilk yumurta ihracatını Yunanistan'a yaptı. AB kurallarına göre, ihracatçı üçüncü ülkenin üye ülkelere yumurta satışı yapabilmesi için, hayvan sağlığı ile ilgili uygulamaların AB ile uyumlu olması, belli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği'ne yumurta ihraç edebilmek için öncelikle ülkelerin 'Salmonella Mücadele Programı've 'Kalıntı Kontrol Planları'nın bulunması ve bu planların AB tarafından onaylanarak üçüncü ülkeler listesinde yer alması gerekmektedir."

YIL SONU HEDEF: 350-400 MİLYON DOLAR

Yumurta sektörünün geçen yıl 286 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirten Derya Pala, şöyle konuştu:

"Türk Yumurta Sektörü, 2012 yılının ilk altı ayında da büyümesini sürdürdü. Bir önceki yılın ilk yarısına göre yumurta ihracatı yüzde 40 'lık artışla 163 milyon dolara ulaştı. Yıl sonuna kadar bu rakamın 350 ila 400 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz. İhracaatın yaklaşık yüzde 90'ı Irak'a gerçekleştiren Türkiye, pazarını çeşitlendirmek için yürüttüğü çalışmalar sonucunda, İran, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya ve Umman'a halen yumurta satıyor."






haberler.com

Ekleme Tarihi
11.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Yunanistana Yumurta İhracaatı, gıda, tarım
Link: Yunanistan'a Yumurta İhracaatı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız