Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bursa, siyah incirinin kalitesini ve imajını korumaya çalışıyor 

Bursa, siyah incirinin kalitesini ve imajını korumaya çalışıyor

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa'dan dünyanın dört bir tarafına ihraç edilen siyah incirin kalitesi ve imajının korunması gerektiğini söyledi. Çalı, "Özellikle zararlılara karşı doğal dengeyi sağlayan faydalı böceklerin kullanılması, ürünün korunması açısından çok önemli. İhracatta kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan Bursa siyah incirinin bu imajının bozulmaması için tüm paydaşlar azami dikkat göstermeli." dedi.


2012 sezonu öncesi Bursa’nın siyah incir üretimi ve ihracatıyla ilgili değerlendirmelerin yapıldığı ve karşılıklı görüş alışverişlerinde bulunulduğu ‘Bursa siyah inciri Üretici Danışma Grubu’ toplantısı UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı’nın ev sahipliğinde yapıldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB)’nde gerçekleştirilen toplantıya, siyah incir üretiminin yoğun olarak yapıldığı köylerden Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü teknik gezisinde bulunan üreticiler katıldı.

Avrupa pazarında çok değerli olan Bursa siyah incirini korumak için üzerinde önemle durulan tarım ilacı kalıntıları konusunda çok hassas olunması gerektiğini belirten UYMSİB Başkanı Çalı, aksi takdirde yapılan bir hatanın tüm ihracatı sekteye uğrattığını dile getirdi. Bursa’da 40 kadar köyde yetiştirilen Bursa siyah incirinde Uludağ Üniversitesi’nin yaptığı çalışmalar sonucu tarım ilacı kullanmaya gerek olmadığı sonucuna varıldığını hatırlatan Çalı, "Özellikle zararlılara karşı doğal dengeyi sağlayan faydalı böceklerin kullanılması, ürünün korunması açısından çok önemli. İhracatta kimyasal maddelerden temiz olarak tanıtılan Bursa siyah incirinin bu imajının bozulmaması için tüm paydaşlar azami dikkat göstermeli." diye konuştu.

ETHEPHON HEM TEKNİK HEM DE YASAL AÇIDAN SAKINCALI

Piyasaya erken girmek maksadı ile ‘ethephon’ hormonu kullanımının hem teknik hem de yasal açıdan sakıncalı olduğunu vurgulayan Salih Çalı, bu hormonun incirin kalitesini bozduğunu kaydetti. Analiz sonuçlarında net olarak tespit edilmesi durumunda, ihracatın da riske girebileceğini dile getirdi. İhracatta yaşanan bir sorunun, zaman ve maddi kayıp olarak geri döndüğünü hatırlatan Çalı, bozulan imajın düzeltilmesinin de uzun zaman alabileceğini ifade etti.

Özellikle zeytin bahçelerinin yakınında olan incir ağaçlarına tarım ilacı bulaşmasının önlenmesi konusunda çok hassas davranılması gerektiğini anımsatan Çalı, kesim ve ihraç tarihlerine de uyulması gerektiğini de açıkladı.

Aydın Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’ne düzenlenen teknik gezide çiftçilere, üretimdeki gelişmeler, ilekleme ve yetiştiricilikle ilgili detaylı bilgilerin verildiğine işaret eden Çalı, "İnsan her ne kadar bu çemberin içinde bu işi bildiğini düşünse de çemberin dışına çıktığı zaman farklı yöntemleri ve çalışmaları görüp yeni teknikler öğreniyor. Bu yeniliklerin yakından takip edilip uygulanması çok önemli." şeklinde konuştu.

Ayrıca sezon öncesi yapılacak Bursa Siyah İnciri Sektör toplantısı yapılmasının uygun olacağı oybirliğiyle benimsendi. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
13.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bursa, siyah incir, kalite, imaj, korumaya çalışıyor, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, meyve
Link: Bursa, siyah incirinin kalitesini ve imajını korumaya çalışıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız