Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yazın 1 saatlik spor için 3 bardak su için, kadın 

Yazın 1 saatlik spor için 3 bardak su için

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Aydın Erdoğan, yazın spor için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi ve her bir saatlik spor için en az 2-3 bardak sıvı alınması gerektiğini söyledi.


Erdoğan, yaptığı açıklamada, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının günlük hayatı oyumsuz yönde etkilediğini söyledi. Vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Erdoğan , güneşten korunmak açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysilerin tercih edilmesi, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapkaların giyilmesi ve güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini kaydetti.

Yüksek ısı ve nemin güneş çarpması ve güneş yanıkları gibi bazı rahatsızlıklara sebep olduğunu kaydeden Erdoğan, "Tedbirlerle sıcak ve güneş çarpmasından korunmak ve sıcak yaz günlerini sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkündür. Sıcaklıktan en çok etkilenenler yani risk altında olanlar çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, böbrek, akciğer hastaları, kronik hastalığı olanlar ve aşırı kilolulardır" bilgisini verdi.

SPOR YAPARKEN MUTLAKA SU İÇİN

Sıcak havada spor aktivitelerinin terlemeyi artıracağı ve sıvı kaybına sebep olabileceği uyarısında bulunan Erdoğan, tüketilmesi gereken günlük 2, 2,5 litre suyun yanında her 1 saatlik spor aktivitesi için en az 2-3 bardak daha su içilmesi önerisinde bulundu.

Erdoğan’ın güneş ve sıcaktan etkin bir şekilde korunabilmesi için yaptığı tavsiyeler şöyle;

-Günün en sıcak saatlerinde (10:00-16:00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
-Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
-Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir..
-Fiziksel aktivite (spor) yapmak için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir, her bir saatlik spor için en az 2-3 bardak sıvı alınmalıdır.
-Risk altındaki bireyler güneş ve sıcak çarpması yönünden günde en az iki kez izlenmelidir.
-Bebek, çocuk, engelli ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.
-Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır.
-Güneş gören pencereler perde vb. güneşliklerle gölgelendirilmelidir.
-Vücut ısısının yükselmemesi için sık duş alınmalı, bunun mümkün olmadığı durumlarda ayaklar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.

BESLENME VE SIVI ALIMI

-Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla sıvı alınmalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 bardak) sıvı tüketilmelidir.
 
-Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran, meyve suyu, ıhlamur, kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Ayrıca kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içeceklerin vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır.
 
-Mide kramplarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.
-Yağlı ve kızartılmış besinlerden kaçınılmalıdır.
 
-Vücut direncini artırmak ve yeterli miktarda vitamin-mineral alınımını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. (CİHAN)

Ekleme Tarihi
13.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yaz, 1 saatlik spor, 3 bardak su için, su, spor, gıda, içecek
Link: Yazın 1 saatlik spor için 3 bardak su için




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız