Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 16 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan 

Elektrik Kesintileri İkinci Ürün Ekimi Yapan Çiftçilerin Tepkisine Yol Açtı

MARDİN (İHA) - Mardin ve çevresinde sürekli meydana gelen elektrik kesintileri ikinci ürün ekimi yapan çiftçi ve vatandaşların tepkisine neden oldu.


Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, elektrik kesintilerinin bölgesel yapılmasını, hangi saatlerde hangi yerde kesinti yapılacağının ikinci ürün ekimi yapan çiftçilere duyurulmasının yararlı olacağını söyledi. Her yıl bu dönemde elektrik kesintilerinin ve voltaj dalgalanmalarının, ikinci ürün eken çiftçileri ve vatandaşları zor durumda bıraktığını belirten Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, kesintilerin sulu tarım alanlarının bölgelere ayrılarak her bölgede farklı saatlerde kesinti yapılmasının yararlı olacağını kaydetti. Çiftçinin elektrik dalgalanmalarından büyük zararlar gördüğünü ifade eden Özkan, “Su sondajlarında bulunan bir pompanın elektrik dalgalanmalarından yanması çiftçiye 5-6 liraya mal oluyor. Onarım süresince ekinlerin göreceği zararı hesaplamıyoruz. Enerji Bakanlığı köklü bir çözüm getirinceye kadar il yöneticilerine bir önerimiz olacak. Sondaj kuyuları ile sulanan tarımsal alanları birkaç bölgeye ayrılsın ve her bölgede yapılacak elektrik kesinti saatleri tespit edilerek çiftçilere duyurulsun. Çiftçilerimiz hangi saatlerde elektriklerinin kesileceğini bilecek ve ona göre önlemini alacak” dedi.

"GAP SULARI BİR AN ÖNCE GELMELİ"

Elektrik kesintilerine kesin çözümün Mardin-Kızıltepe ve Nusaybin ovasının GAP sularıyla buluşması ile mümkün olacağına inandığını belirten Özkan, "Şanlıurfa’dan Mardin’e gelecek olan sulama kanalları Ceylanpınar’a kadar geldi ve çalışmalar yavaşladı. Çiftçimiz GAP sularıyla 2013 yılında buluşmayı bekliyordu, olmadı. İlgili bakanların açıklamaları kanalların 2014’te tamamlanacağı yönünde. Havuzlar ve dağıtım kanalları bu süreyi 2020'ye doğru uzatacağa benziyor. Bölgemizdeki elektrik ve işsizlik sorunu GAP sularının ilimizdeki ekili alanlarla buluşmasına endekslendi. GAP sularının bir an önce Mardin ovasındaki toprakla buluşması istiyoruz” şeklinde konuştu.
 
Bazı yerleşim birimlerinde elektrik kullanımında israf gözlemlediklerini, vatandaşlara da bu konuda görevler düştüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Özkan, “Gereksiz ampullerin mutlaka söndürülmesi gerekir. Bazı yerleşim birimlerinde onlarca sokak lambası görüyoruz. Evlerde yeterinden fazla lamba yandığını görüyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Fazla lambaları, gereksiz ve zamansız yakılan ampulleri kapatalım” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
14.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Elektrik Kesintileri, İkinci Ürün Ekimi Yapan Çiftçilerin Tepkisine Yol Açtı, tarım, elektrik, haber, haberler
Link: Elektrik Kesintileri İkinci Ürün Ekimi Yapan Çiftçilerin Tepkisine Yol Açtı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız