Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İlhan Başaran: Organik Süt Pazarının Yüzde 85'ini Karşılıyoruz

Gümüşhane' nin Kelkit İlçesi'nde, 'Organik tarım havzası olma yolunda Kelkit vadisi' panelinde konuşan Doğan Organik Ürünler A.Ş. Genel Müdürü İlhan Başaran, işletmenin Avrupa'nın en büyük hayvancılık projesi olduğunu, ülkedeki organik süt pazarının yüzde 85'ini karşıladıklarını söyledi.


Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda saat 10.00'da başlayan panele Kelkit Belediye Başkanı Ak Partili Muammer Duran, İlçe Jandarma Komutanı Kurmay Yüzbaşı Yasin Kayabaşı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Vecihi Aksakal, panelistler ve vatandaşlar katıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Köse İrfan Can Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Bahri Bayram'ın yönettiği panele, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Kemal Öztürk, Doğan Organik Ürünleri A.Ş. Genel Müdürü İlhan Başaran, Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Kemal Yıldırım ve öğretim görevlisi İsmail Çalık konuşmacı olarak katıldı.

Kelkit Aydın Doğan Meslek Okulu Müdürü Vecihi Aksakal ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, bölgenin organik tarım konusunda çok uygun bir yapıya sahip olduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Panel öncesi konuşan Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, "Bölgenin bir cazibe noktası olması için bütün birimlerimizle çalışıyoruz. Allah razı olsun, işadamımız Aydın Doğan ekonomik olarak düşünseydi milyonlarca dolarlık bu yatırımı buraya yapmazdı. Bir sosyal politika olarak milyonlarca doları hibe etti, 'Memleketime bir şeyler yapabilir miyim?' duygusu ile yatırımları buraya yaptı. Şu an 2003 yılındaki gibi değiliz ve daha ileri bir pozisyondayız. Bunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

ORGANİK ÜRÜN SAYISI 225 ÇEŞİDE ULAŞTI

Bakanlık olarak organik tarım konusunda Türkiye'de yapılanları anlatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Kemal Öztürk ise, ülkemizde organik tarımın 80'li yılların ortalarında gelen talep sonrasında başladığını belirterek, "Organik tarım doksanlı yıllarda şekillendi. Organik tarımın ilk başladığı yıllarda 7-8 olan ürün sayısı bu gün 225 çeşide ulaştı" diye konuştu.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK HAYVANCILIK PROJESİ

Kelkit Vadisi'nde organik tarım konusuna değinen Gümüşhane Üniversitesi öğretim üyesi Yar. Doç. Dr. Kemal Yıldırım'dan sonra söz alan Doğan Organik Ürünleri A.Ş.'nin Genel Müdürü İlhan Başaran ise işletmenin, Avrupa'nın en büyük hayvancılık projesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Doğan Organik Ürünler 2005 Haziran ayında organiklik sertifikasını aldı. Seksen iki dönüm içerisinde kapalı alanı, kendisinden ayrı 200 bin baş sağmal alan kapasiteli işletme ve Şiran yolu üzerinde 200 başlık düğe işletmesi ile şu an 1700 başlıklı bir tesis. Şu anda 1400 baş hayvan bulunmaktadır. Seksen civarında çalışanı var. Yüzün üzerinde sözleşmeli çiftçisi bulunuyor. Bunların hepsi Kelkit, Köse ve Şiran'da değil. Erzurum, Giresun'un Şebinkarahisar İlçesi, Erzincan ve Samsun'da da var. Türkiye'deki organik süt pazarının yüzde 85'ini karşılıyoruz. Avrupa'nın en büyük projesidir. İşletmesi ayrı ama Avrupa'nın en büyük hayvancılık projesidir."

Gümüşhane Üniversitesi öğretim görevlisi İsmail Çalık'ın 'Doğu Karadeniz Bölgesinde Eko Turizm' konusunda verdiği bilgilerle devam eden panel soru cevap bölümüyle son buldu. - Gümüşhane / Kelkit
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: İlhan Başaran, Organik Süt, Pazarının Yüzde 85ini Karşılıyoruz, tarım, hayvancılık, gıda
Link: İlhan Başaran: Organik Süt Pazarının Yüzde 85'ini Karşılıyoruz




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız