Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Konya'da 62. TİGEM Hasat Bayramı
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Arzu: -''Tarımda vermiş olduğumuz desteği son 10 yıl içinde 1,7 milyardan 7,2 milyara çıkardık. Tarımda dünyada 11'incilikten 7'nciliğe geldik. Avrupa'da 4'üncülükten 1'inciliğe geldik'' 

KONYA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, ''Tarımda vermiş olduğumuz desteği son 10 yıl içinde 1,7 milyardan 7,2 milyara çıkardık. Tarımda dünyada 11'incilikten 7'nciliğe geldik. Avrupa'da 4'üncülükten 1'inciliğe geldik'' dedi.
     Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından geleneksel olarak her yıl düzenlenen hasat bayramının 62'incisi, Konya'nın Kadınhanı ilçesindeki Altınova Tarım İşletmeleri Müdürlüğü'nde yapıldı.

     Törende, Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya ve çiftçilerin de katılımıyla sembolik buğday hasadı yapıldı. Arzu ve Yerlikaya, biçerdöverin üzerine çıkarak, bir süre aracı kullandı.

     Arzu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AK Parti hükümetleri döneminde birçok alanda önemli hizmetlere kavuştuğunu söyledi.

     Geçmişte vatandaşların, hastane hastane gezip, ilaç kuyruklarında beklediğini ifade eden Arzu, bugün dünyanın gelişmiş ülkelerinden insanların tedavi için Türkiye'ye geldiğini belirtti.

     Sağlıkta yaşanan bu gelişmenin her alanda kendini gösterdiğini dile getiren Arzu, ''Bugün okullar açıldığında kitaplar sıraların üzerinde duruyor. Fatih projesi ile okullarda akıllı tahtalar ve tabletlerle eğitim yapılıyor'' diye konuştu.

     Hızlı tren ve duble yollarla ulaşımda önemli mesafeler alındığını anlatan Arzu, hayatın her alanında sosyal devlet olmanın bilinciyle engellilere, dar gelirlilere yardımda bulunduklarını kaydetti.

    
     -''4,5 milyar dolar ihracattan, 15 milyar dolar ihracata geldik''-
    
     Tarımda da çok büyük değişim ve dönüşüm sağlandığını anlatan Arzu, şöyle konuştu:

     ''Tarımda vermiş olduğumuz desteği son 10 yıl içinde 1,7 milyardan 7,2 milyara çıkardık. Tarımda dünyada 11'incilikten 7'nciliğe geldik. Avrupa'da 4'üncülükten 1'inciliği geldik. Yani tarımdaki gayrisafi hasılamız 23 milyar dolardan, 63 milyar dolara geldi. Tarımda 4,5 milyar dolar ihracattan, 15 milyar dolar ihracata geldik. Bugün dünyada alan el olmaktan çıktık, veren el olduk. Eskiden IMF kapılarında birkaç dolar için gezerken, geçen hafta IMF'ye 5 milyar dolar borç para verdik. Eskiden AB'den ya da dünyanın gelişmiş ülkelerinden nasıl bir proje alırız derken, bugün FAO'ya biz 10 milyon dolar, başka ülkelerde eğitim çalışmaları ve tarımsal gelişmelere katkı sağlasın diye para hibe eder konuma geldik.''

    
     -Sulama ve teknoloji yatırımları-
    
     Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden ise özellikle Orta Anadolu'da ilkbaharda yaşanan kuraklığa rağmen, son yıllarda gerçekleştirdikleri sulama ve teknoloji yatırımları sayesinde yüzlerin güldüğünü belirtti.

     Tüm işletmelerde 550 bin dekarda faaliyete soktukları büyük sulama projelerinin meyvelerini topladıklarını ifade eden Bilden, ''Arazi varlığımızın yüzde 51'ini oluşturan Ceylanpınar Tarım İşletmesinde TİGEM tarihinin en büyük sulama ve mekanizasyon projesini 2009 yılında başlattık. Yer altı suyu potansiyelinden yararlanılarak 500 bin dekar arazinin sulanmasını içeren ve mekanizasyon ile birlikte toplam 300 milyon lira maliyetli proje, planlandığı gibi süresi içinde tamamlanmıştır'' dedi.

     Bilden, 2008 yılından itibaren yakıt, zaman ve iş gücünden önemli ölçüde tasarruf sağlayan farklı güçlerde 462 adet traktör ve bağlı ekipmanlarının satın alındığını dile getirerek, tohum kalitesinin artırılması için 6 işletmede her biri 20 ton/saat kapasiteli otomatik tohum hazırlama tesisi kurulduğunu bildirdi.

     TİGEM tarafından dağıtılan sertifikalı hububat tohumluğu miktarının son 9 yılda 2 kattan fazla artırılarak, 2010 ve 2011 yıllarında 175 bin tona ulaştığını vurgulayan Bilden, şunları kaydetti:

     ''2015 yılında ise 400 bin ton olarak hedeflenmektedir. Bu artışta etkin tanıtım, uygun fiyat politikaları, sertifikalı tohumluğun desteklenmesi ve bayilik sistemi ile ülkemizin en ücra köşelerine tohumlukların ulaştırılması da önemli faktörler olarak göze çarpmaktadır. Ülkemizde önemli ölçüde açığı bulunan ve büyük bir kısmı ithal edilen patates tohumluğu alanında da kurumumuz devreye girerek, ekoloji ve toprak yapısı yönüyle en uygun durumda olan Ulaş ve Gözlü işletmelerimizde özel sektör firmaları ile ortak üretime başlanmıştır. Bu üretim sonucunda ülkemizin patates tohumu ihtiyacının tamamı yurt içinden karşılanmış olacaktır.''

     Hayvancılık alanında da önemli yatırımlar yaptıklarını söyleyen Bilden, yetiştiricilere yılda 3 bin baş damızlık düve dağıtıldığını, yapacakları yatırımlarla 2015 yılına kadar bu rakamın 12 bine ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı.
    
     -2011 yılında 30 milyon lira kar etti-
    
     Tarımın başlı başına stratejik önem taşıyan bir sektör haline geldiğini vurgulayan Bilden, şöyle devam etti:

     ''TİGEM son yıllarda yaptığı atılımlarla damızlık üretimi ve dağıtımı noktasında önceki yıllara göre 3 kata varan artışlar sağlanmış, 70 yılda yapılan sulama yatırımlarının 3 katını son 3 yılda gerçekleştirmiş, mekanizasyonunun tamamına yakınını yenilemiştir. 2010 yılından önceki son 10 yılda, her yıl ortalama 20 milyon lira zarar eden kuruluşumuz, 2010 yılında 9 milyon lira, 2011 yılında ise 30 milyon lira kar eden bir yapıya kavuşmuştur. 2012 yılı kar hedefi ise 137 milyon lira olarak konulmuştur.''

     Bu yıl yaşanan kuraklığın işletmelerdeki hububat üretiminde 90 bin tonluk bir ürün kaybına sebep olduğunu aktaran Bilden, ''Buna rağmen yaptığımız yatırımlar ve almış olduğumuz tedbirler sayesinde 2012 yılı toplam bütçe hedefimizde sadece yüzde 15'lik bir sapma ile gerçekleşmenin sağlanması beklenmektedir'' diye konuştu.

    

Ekleme Tarihi
16.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Konyada 62. TİGEM Hasat Bayramı, tarımsal destekler, sulama, hasat, gıda tarım
Link: Konya'da 62. TİGEM Hasat Bayramı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız