Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ordu’da Hayvancılığa ‘Jersey’ Çözümü 

Ordu Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Hayvan Varlığının Kaba Yem İhtiyacının Karşılanmasında Sıkıntılar Yaşanması Üzerine "Az Yem Tüketen, Çok Süt Veren" Jersey Irkı Büyükbaş Hayvancılığın Özel Olarak Desteklenmesi Gerektiğini Açıkladı.

ORDU (İHA) - Ordu’da meraların çoğunun davalı olması sebebiyle hayvancılık alanında yararlanılamaması, çayır ve mera sayısının da giderek düşmesi üzerine il genelinde bulunan Jersey ırkı büyükbaş hayvancılığının desteklenmesi gerektiği belirtildi.

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Ordu Tarım ve Hayvancılığının Sektörel Değerlendirilmesi’ konulu raporunda, il genelinde 110 bin büyükbaş, 90 bin küçükbaş olmak üzere 200 bin hayvan varlığı bulunduğu, bu hayvan varlığının kaba yem ihtiyacının ise 400 bin ton olduğuna dikkat çekildi. Halen il genelindeki tüm tarla, bağ, bahçe, otlamaya açık çayır ve meralarla birlikte toplam kaba yem üretiminin 150 bin ton olduğuna dikkat çekilen raporda, 250 bin ton kaba yem açığının karşılanmasında zorluklar çekildiği vurgulandı.

“AZ YEM, ÇOK SÜT”

Hayvancılığın gelişmesini sağlamak, aynı zamanda et ve süt üretimini arttırmak için hayvan ırkının değişmesini sağlamak gerektiği belirtilen raporda, Jersey ırkı büyükbaş hayvancılığının özel olarak desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Raporda, bu konuda şu görüşlere yer verildi:

“Bölgemiz coğrafyasına uygun, yediği yemi en ekonomik şekilde süte çeviren, küçük cüsseli olan Jerseyler, kaba yem sıkıntısı olan bölgemiz için en ideal ırktır. Jersey ırkı suni tohumlamasının özel olarak desteklenmesi ile Jersey sayımız artacak ve daha az yemle daha çok süt elde edilecektir. Jersey ırkı büyükbaş hayvanların küçük cüsseli olması ve yediği yemi en ekonomik şekilde süte çevirmesi nedeniyle ilimizde desteklenmesi gerekmektedir.

Gerek ilimizde gerekse Doğu Karadeniz illerinde kaba yem açığı nedeniyle daha az yem tüketerek daha çok süt veren bu ırkın yetiştirilmesi Bakanlığımız tarafından ayrıca desteklenmelidir.”

Ekleme Tarihi
17.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Orduda Hayvancılığa Jersey Çözümü , ırk, yem, süt, gıda tarım
Link: Ordu’da Hayvancılığa Jersey Çözümü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız