Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Recep Konuk Pankobirlik’te Güven Tazeledi 

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Üreticiler Tarafından 6. Kez Aynı Göreve Seçildi

KONYA (İHA) - Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) seçimli genel kurulunda Recep Konuk yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi.


Pankobirlik 39'uncu genel kurulu Ankara'da, Pankobirlik'e ait Genel Müdürlük binasında yapıldı. Yaklaşık 1 milyon 700 bin pancar ekicisi çiftçinin temsil edildiği Pankobirlik Genel Kurulunda 5 dönemdir Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Recep Konuk, genel kurul delegesi 31 kooperatifin tamamının ve Türk-Şeker delegasyonunun oyunu alarak 6'ncı kez başkan seçildi.

2000 yılından bu yana Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Recep Konuk’un üye kooperatiflerce yeniden başkanlığa aday gösterildiği genel kurul’da Konuk, Türkiye genelinde örgütlü 31 Pancar Kooperatifinin tamamının desteğini alarak 6’ncı kez başkanlığa seçilirken, hesapların tasdiki ve organların ibrası da oy birliği ile gerçekleşti.
Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan’ın faaliyet dönemine ilişkin detaylı sunumu ile başlayan genel kurul’da kurumun gelecek dönemde gerçekleştirmek istediği projeler ile iş programına da oybirliği ile onay verildi.

“ÜRETİCİNİN ALIN TERİNİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Genel kurulda konuşan Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, TÜİK’in yayınladığı yoksulluk istatistiklerine değinerek ülke nüfusunun yüzde 18,08’inin fakirlik ve açlık sınırının altında yaşadığını ve kentli nüfusta yoksulluk oranının yüzde 8,86, kırsal nüfusta ise yüzde 38,69 olduğunu vurguladı.

Konuk, tarım ve hayvancılıktan geçimini sağlamaya çalışan ve köylerde yaşayan her üç aileden birinin çoluk çocuk tarlada çalışmasına, ahırda, ağılda üretmesine rağmen iki yakasının bir araya gelmediğini söylediği konuşmasında, köylerde yaşayan 18 milyon kişiden yaklaşık 7 milyonunun gelirinin fakirlik ve açlık sınırının altında olduğunu, Pankobirlik’in milli gelirden en az pay alan kesim olan çiftçiye hizmet ettiğini dile getirdi.
 
Konuk, “Tarımsal altyapının iyileştirilmesine yönelik gayretler, tarımsal teşviklerin etkin şekilde devreye sokulmasının sektöre kattığı ivme biz biliyoruz ki, ancak ve ancak ev sahiplerinin gayret ve katkısı olursa daha büyük neticeler doğurur. Yapan var mı, var. Kim derseniz Pankobirlik bunlardan biri ve en çok inisiyatif kullananı.

Ne yapıyor Pankobirlik? Türkiye’nin milli gelirden en az pay alan kesiminin aldığı payı arttırmaya, onların hiç değilse yavan ekmeğinin, kuru soğanının yanına sıcak bir tas çorba koyabilmelerini sağlamaya, bunu koyabilenlerin de ekmeğine uzanan elleri durdurmaya çalışıyor. Yani köyde çalışıp, çabalayıp kara toprağı dişi ile tırnağı ile işleyip üretenlerin alın terini ve ürününü korumaya çalışıyor. Bunu neyle yapıyor? Üretimdeki girdileri ucuzlatarak, çiftçinin girdiye daha uygun şartlarda ulaşmasını sağlayarak. Neyle yapıyor bunu, üretimi avans ödemeleriyle finanse ederek. Neyle yapıyor bunu, ürettirerek ve çiftçinin ürettiğini işleyerek. İşlediği ürüne pazar açarak. Başkalarının elindeki pazarları Türk çiftçisine kazandırarak. İthal edileni burada, bu topraklarda üreterek, ürettirerek” dedi.

“DEVLETE TEK KURUŞ BORCUMUZ YOK”

Pankobirlik’in son 12 yılda gerçekleştirdiği hizmetleri özetleyen Recep Konuk, Pankobirlik ve iştiraklerinin toplam sermayesinin 999 milyon 200 bin TL’ye, cirosunun 2 milyar 134 milyon 296 bin 737 TL’ye, doğrudan istihdamının yaklaşık 5 bin kişiye ulaştığını söyledi. Pankobirlik ve iştiraklerinin aktif toplamının 2 milyar 131 milyon 847 bin 673 TL’ye ulaştığını, kurum iştiraklerinin üreticiyi desteklemek için yaklaşık 401 milyon Liralık ayni ve nakdi avans verdiğini kaydeden Konuk, devlete tek kuruş yükü olmayan Pankobirlik ve iştiraklerinin geçtiğimiz yıl 186 milyon 785 bin 063 TL vergi ödediğini vurguladı. Pankobirlik’in 31 kooperatifinin 299 satış mağazasının olduğunu hatırlatan Konuk, kurumun 1999 yılında sadece 104 bin 724 ton gübre satabildiğini, bu rakamın bugün yüzde 388 artışla 510 bin 549 tona ulaştığını ve piyasa ortalamasına göre yüzde 20 daha ucuz fiyata temin edebildiğini, ortaklarına bazı tarım ilaçlarında yüzde 70’lere varan fiyat avantajları sağladıklarını aktardı.

“TARLADA ÜRETİLENİ İŞLEYECEK FABRİKALAR KURULURSA FUKARALIK ÖNLENİR”

“İşsizlik nedeniyle köyünden göçerek, kot taşlama işinde çalışan ve tedavisi mümkün olmayan silikosiz hastalığına yakalanarak geçtiğimiz yıl vefat eden 27 yaşındaki Ali Rıza Eldemir ve onun gibi gençler eğer şeker fabrikalarının yanına tarımsal ürünü işleyecek üç beş fabrika daha yapılabilseydi ekonomik değeri yüksek tarımsal ürünler üretebilecek, belki köylerinden göçmeden tarlanın bereketiyle geçinip gideceklerdi” diyen Recep Konuk konuşmasında şunları vurguladı; “Hayatlarının baharındaki bu gençlerin köylerinden ölüme göçmelerinin önüne nasıl geçeceksiniz? Onlara kentlerde yaşayan yaşıtlarıyla fırsat eşitliğini nasıl sağlayacaksınız? Ya da mesleği çiftçilik olan şehit babasının, kontör alamadığı için şehadetinden önce oğluyla konuşamadığına hayıflanan şehit babasının, askerdeki oğluyla son kez konuşmasını nasıl sağlayacaksınız? Onları köylerinde, topraklarında tutarak, ürettirerek ve ürettiklerine sahip çıkarak. Onların ürettiklerini işleyerek. Onların ürettiklerinden daha fazla para kazanmasını sağlayarak. Onların üzerinden birilerinin kesesini doldurmasını önleyerek.

Mesela adı her ne olursa olsun Kastamonu, Yozgat, Erzurum, Dinar, Uşak, Konya, Kırşehir, Bor, Elazığ her yere ve her ile Şeker Fabrikasının yanına yem fabrikasını, yağ fabrikasını, konserve fabrikasını, et-süt entegre tesisini, makarna fabrikasını, yani tarlada üretileni işleyecek onlarca tesisi kurarsanız, kurabilirseniz bu fukaralığı yenebilirsiniz. Bizim yaptığımız, bizim yapmaya gayret ettiğimiz budur. Bu gayretin muarızları var mı? Var. Ben burada sadece şunu söyleyeceğim, siz de bunu aklınızdan çıkarmayın. Bir işi bilen yapar. Az bilen akıl verir. Bilmeyen eleştirir. Yapamayan çamur atar.”
 
Kooperatifler tarafından yeniden başkanlığa aday gösterilen Recep Konuk, oyların tamamını alarak 6’ıncı kez Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Recep Konuk, Ramis Özgen, Celal Bangür, H.Hulusi Türkmen, Zafer Arpacı, Sezai Özbudak, Hikmet Çalık, İ.Hakkı Yağanoğlu ve Ahmet Genç.

Adil Coşkun, Muzaffer Tekeli ve Şinasi Genç'in Denetim Kurulu üyeliğine seçildiği Pankobirlik 39'uncu Seçimli Olağan Genel Kurulunun kapanışında bir teşekkür konuşması yapan ve 6 dönemdir şahsına gösterdikleri güven için tüm üye kooperatiflere teşekkür eden Recep Konuk kendisine firesiz desteğin üzerlerindeki mesuliyeti bir kat daha artırdığını sözlerine ekledi.

Ekleme Tarihi
17.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Recep Konuk Pankobirlikte Güven Tazeledi, gıda tarım
Link: Recep Konuk Pankobirlik’te Güven Tazeledi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız