Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Sıcaklara rağmen ramazanda 60 bin ton tatlı satılacak 

Sıcaklara rağmen ramazanda 60 bin ton tatlı satılacak

Yaz aylarında sıcaklar nedeniyle neredeyse azalan tatlı satışlarına ramazan doping olacak. Başta baklava olmak üzere, Ramazanla özdeşleşen güllaç ile diğer sütlü tatlıların satışlarının 60 bin tonu bulması bekleniyor.


YAZ aylarında sıcaklar nedeniyle azalan tatlı satışlarına Ramazan ayı doping olacak. Sıcaklarda yerini meyve ve dondurmaya bırakan tatlıların Ramazan ayında yeniden sofralara yerleşmesiyle birlikte, satışlarda en az yüzde 20 artış olması bekleniyor. Ramazan boyunca satışların 2-3 kata kadar artış göstermesi hedefleniyor. Başta baklava olmak üzere, Ramazanla özdeşleşen güllaç ile diğer sütlü tatlıların satışları da toplam 60 bin tonu bulması bekleniyor. Bunun yaklaşık 45 bin tonunu baklavalar, 5 bin tonunu güllaç, geri kalanını da sütlü ve kızartma tatlılar oluşturuyor.

Sektöre nefes aldırır

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, havaların sıcaklığı nedeniyle sektörde durgunluk yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Yaz aylarında meyve ve dondurma alternatifleri çok, bu nedenle tatlı satışları kış aylarına göre üçte bir oranında düşüyor. Ancak, Ramazanın başlangıcıyla bir canlanma olmasını bekliyoruz. Hem tatlıların Ramazan sofralarındaki yeri, hem oruç nedeniyle kan şekerinin düşmesi ve tatlıya olan ihtiyacın artması gibi sebeplerden satışlarımız yeniden canlanacaktır. Ramazan boyunca satışlarda 2-3 kat artış bekliyoruz. Her ramazan ayında bu artışı gözlemliyoruz. Bu da sektöre nefes aldıracak.”

500 ton baklava

Türkiye’de günde ortalama 500 ton baklava üretildiğini söyleyen Başkan Yıldırım, şöyle konuştu: “Baklava üretiminde İstanbul günlük 165-170 tonla ilk sırada yer alırken, İstanbul’u Ankara, İzmir ve Bursa izliyor. Tabi burada Gaziantep’i de atlamamak lazım. Gaziantep de en fazla baklavanın tüketildiği illerden. Türkiye’de günde üretilen bu baklava miktarı ramazanda en az 3 kat artış gösteriyor. Ramazanda günlük 1500 ton baklava üretiliyor. Bazı bölgelerde bunun 4-5 kata çıktığını görüyoruz. Sütlü tatlılar, kızartma tatlılar ve güllaç da eklendiğinde Ramazan boyunca tüketilecek tatlı miktarının 60 bin tonu aşacağını rahatlıkla söylebiliriz.”

Kış aylarından farklı

Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü, şu anda Ramazan için hazırlık sürecinde olduklarını belirterek, “Kış aylarına denk gelen Ramazanlar ile yaz aylarına denk gelenler arasında da farklar oluyor. Yaz aylarında meyve ve dondurma alternatifi var. Bu nedenle kış aylarındaki Ramazanların rakamlarını yakalayamıyoruz. Ancak, satışlar yine de sezona göre yüzde 20-25 oranında artıyor. İftar davetlerine gidenler de hediye olarak tatlı götürüyor. Örneğin geçen yıl Ramazan ayı boyunca toplam 6 bin 404 tepsi baklava, 11 bin 758 adet güllaç satışı yaptık. Ayrıca, 3 bin 690 tepsi şekerpare ve 2 bin 714 tepsi tel kadayıf satışı yapıldı. Ramazanda hem baklava hem de güllaça talep yükseliyor” diye konuştu.

4 milyon sütlü tatlı satılıyor

TATLICI Tombak Genel Müdürü Hüseyin Demirel, geçen yıl normal zamanda 5 ton olan ekmek kadayıfı üretimini ramazanda 15 tona (30 bin adet) çıkardıklarını belirterek, “Ramazan ayında şerbetli tatlıların satışı en üst noktaya geliyor. Sıcaklar satışları düşürd ancak ramazanla birlikte yüzde 20 artışın kesin olacağını düşünüyoruz” dedi. Sütlü tatlıların Türkiye genelinde ayda ortalama 4 milyon adet satıldığını söyleyen Demirel, “Kış aylarında bu 5-5.5 milyona kadar çıkıyor ancak yazın yarı yarıya düşüyor. Ramazanda yeniden 4 milyon adetler yakalanacaktır” diye konuştu.

Halkın yüzde 84’ü ‘şerbetli’ diyor

Türkiye halkının yüzde 84’ü şerbetli tatlıları severek tüketiyor.
Şerbetli tatlı tüketenlerin yüzde 94’ü en çok baklavayı tercih ediyor.
Baklavayı yüzde 69 ile kadayıf takip ediyor.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
17.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Sıcaklara rağmen ramazanda 60 bin ton tatlı satılacak, tatlı, ramazan
Link: Sıcaklara rağmen ramazanda 60 bin ton tatlı satılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız