Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Nisan 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İpekböçeği Kozaya, Koza Paraya Dönüştü 

İPEKBÖÇEĞİ KOZAYA, KOZA PARAYA DÖNÜŞTÜ


MUĞLA (İHA) - Dalaman’ın Gürleyik ve Narlı köylerinde hayata geçirilen projede yetiştirilen ipekböceği kozaya; kozada paraya dönüştü.


Dalaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından bölgede ipekböceğini yaygınlaştırmak, çiftçiye ek gelir sağlamak için başlattığı ipekböceği yetişme çalışmasında; İlçeye bağlı Gürleyik ve Narlı Köylerinde yetiştirilen İpekböceği kozaya; kozada paraya dönüştü.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ergün Akdeniz, yaptığı açıklamada; “Gürleyik Tarım Merkezi’nde ülkemizin ipek üretimine katkının yanı sıra çiftçilerimize ek gelir kaynağı sağlamak amacıyla başladığımız ipekböceği yetiştirme çalışması ilk kozalarını verdi.

Gürleyik ve Narlı Köylerinde bu sene toplam 11 kişiyle ipekböçeği yetiştirme çalışmasını tamamladık. Sadece dut yaprağı vererek beslediğimiz ipekböcekleri, yeterli olgunluğa geldikten sonra, koza örmeye başladı.
Toplanan kozalar, Kozabirlik tarafından yerinde tartılarak, teslim alındı. Üreticilerimiz 28 kg’a kadar koza alabilmeyi başardılar. Bu da bir çiftçinin 1,5 ayda hiçbir maliyet yapmamasının yanı sıra 700 TL para kazandı. Aldığımız koza miktarının ve ipekböceği yetiştirecek kişilerin gelecek yılda artmasını umuyoruz. İlçemizde ipekböceği yetiştirmenin en önemli ihtiyacı olan dut ağacıdır. Bu sene köylerimizdeki mevcut dut ağaçlarını değerlendirdik. Ancak güz döneminde ücretsiz dut fidanı dağıtmayı planlıyoruz. Amacımız ipekböcekçiliğini ilçeye bağlı köylerimizde yaygınlaştırmaktır. Köylerdeki dut ağacı sayısını artırmak ve yeni dikilen ağaçları bodur bırakarak, işçiliği azaltmak istiyoruz. Bizler, bir sonraki sene daha fazla üreticiyle, daha iyi şartlarda, daha iyi üretimler yapabilmek umuduyla kozalarımızı Kozabirlik’e emanet ettik. Senede 1 kez, Mayıs-Haziran Ayları arasında yaptığımız ipekböceği çalışmalarına katılmak için, ilgilenen ve bilgi almak isteyen vatandaşlarımızı Gürleyik Tarım Merkezi ve Dalaman İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bekliyoruz” diye konuştu.

Ekleme Tarihi
18.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: İpekböçeği, Koza, Para, Dönüştü
Link: İpekböçeği Kozaya, Koza Paraya Dönüştü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız