Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Sındırgı'da çitlembik ağaçlarına yapılan Antep fıstığı aşıları kontrol edildi

BALIKESİR (CİHAN) - Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde geçen günlerde tütüne alternatif olarak çitlembik ağaçlarına yapılan Antep fıstığı aşıları kontrol edildi. Kontrol için Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Kamil Sarpkaya ve tekniker Agah Aktan ilçeye geldi.

Sındırgı Ziraat Odası'nda Kaymakam Hüseyin Çelik ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bayram Ali Alanlı’yla buluşan ekip, Antep fıstığı hakkında geniş bilgi verdi. Daha sonra başta Kaymakam Çelik olmak üzere ziraat mühendisleri Mehmet Tuna Özdemir, Hasan Yılmaz ve Barış Bolat, misafir uzmanlarla birlikte Karaağaç köyündeki aşılama sahasına, ardından da Yaylacık köyündeki Antep fıstığı bahçesine giderek incelemelerde bulundu.

Bu yıl ilk defa pilot köy seçilen Karaağaç'ta çitlembik ağaçlarına Antep fıstığı aşılandığını, başarılı olması halinde diğer köylerde de aynı uygulamayı yapacaklarını belirten Kaymakam Çelik, “Sındırgı'da çitlembik ağaçlarının Antep fıstığına dönüştürülmesi için çalışma yapılmış ancak takip edilmediğinden dolayı başarılı olamamış. Bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası olarak sistemli bir şekilde çalışıyoruz. Projenin başarılı olabilmesi için öncelikle pilot köy belirledik ve aşılama yaptık. Gelecek yıl daha kapsamlı çalışma yapabilmemiz için Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kurslar açacağız.

Çitlembik ağaçlarına Antep fıstığı aşılanmasında kullanılacak aletleri, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma'dan temin edeceğiz. Sındırgı'da binlerce çitlembik ağacı var, hepsi aşılandığında ve verim alınmaya başlandığında ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Ekonomik olarak rahatlayan ilçe halkı da dışa göç etmeyi bırakacak.” dedi.

Sındırgı'da Antep fıstığı bakımından büyük bir potansiyel olduğunu belirten ziraat mühendisi Sarpkaya ise, “Bölgede yaygın olarak yabani Antep fıstığı dediğimiz çitlembik, yani melengiç ve sakız ağaçları bulunması üretim açısından ciddi bir potansiyel oluşturmaktadır. Bunların değerlendirilmesiyle Sındırgı'ya tarımsal olarak önemli derecede katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Projenin başarılı olabilmesi için kurum olarak gerekli yardımı vermeye hazırız.” şeklinde konuştu. Geçen günlerde yapılan aşılama çalışmalarının başarılı olduğunu belirten Sarpkaya, çitlembik ağaçlarındaki hastalıklı kısımlardan da numune aldı.

Ekleme Tarihi
19.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Sındırgıda çitlembik ağaçlarına yapılan Antep fıstığı aşıları kontrol edildi, tür, ırk, gıda tarım, haberler
Link: Sındırgı'da çitlembik ağaçlarına yapılan Antep fıstığı aşıları kontrol edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız