Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bursa Şeftalide Liderliği Çanakkale’ye Kaptırdı 

Bursa Ovası’nda Yapılaşma Ve Sanayileşmenin Artması Sebebiyle Şeftali Ağaçlarının Kesilmesi Üretimde Bursa’yı Liderlikten Etti 

Liderliği Çanakkale’ye Kaptıran Bursa, Şeftalide Eski Günlerine Kavuşmak İçin Çalışıyor
Vali Şahabettin Harput:

“Şeftali Ağaçlarını Kestik Ve Sanayiye Çevirdik. Bu Yanlıştan Dönmeliyiz”

BURSA (İHA) - Bursa, şeftali alanlarının yapılaşmaya ve sanayileşmeye açılmasıyla üretimde liderliği Çanakkale’ye kaptırdı. Bursa Valisi Şahabettin Harput, Bursa şeftalisinin üretimde eski günlerine mutlaka dönmesi gerektiğini ifade ederek, “Şeftali bahçelerini zaman zaman kestik sanayiye çevirdik. Artık bu yanlışlığın önüne geçme noktasında kesin karalıyız” dedi.

Bursa Valiliği tarafından 2012 yılının şeftali, biber ve domates yılı olması sebebiyle Gürsu’da panel düzenlendi. Gürsu Belediyesi Seminer Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Uludağ Üniversitesi Bahçe Bitkileri Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ümran Ertürk, şeftali konusunda Bursa’nın liderliğini kaptırdığını dile getirdi. Ertürk, “Son yıllarda Bursa’da şeftali hak ettiği yeri diğer ürünlerle değiştirdi. Bursa Ovası’nda yapılaşma ve ürün desenini değişikliği sebebiyle şeftali bahçeleri sökülerek başka türden bahçeler kuruldu. Bursa şeftalisi eski özelliğin i kaybetti. Bundan sonraki doğru seçimlerle Bursa şeftalisinin eski günlerine gelmesi için herkes elinden geleni yapmalı.Bursa şeftali yetiştiriciliği şampiyonluğu, Çanakkale bölgesine kaptırdı.
Bursa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik ise, müdürlük olarak şeftalinin Bursa’da gelişmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Vali Şahabettin Harput, Bursa’nın 50 yıl önce tarımda bir numara olduğunu ifade ederek, bu özelliğini tekrar kazanmak için valilik olarak şehrin öne çıkan meyveleri için programlar düzenlediklerini dile getirdi. Bursa Ovası’ndaki şeftali bahçelerinin yerini sanayi bölgelerine bıraktığını kaydeden Harput, “Elimizdeki değerleri bir kenara bırakamayız. Son yıllarda tarım alanında büyük bir boşluk yaşamaya başladık. Halbuki insanın karnını tarım doyurur, makine doyurmaz. Türkiye’de Bursa, çok şanslı bölgelerden bir tanesidir. Sofralık zeytinde yüzde 60 Bursa’da üretiliyor. Siyah incirde dünyanın yüzde 99’u Bursa’da yetişiyor. Bu rakamlar son yıllarda azalma var. Bursa’nın sembol ürünlerini ele alarak bunları ayağa kaldırmak için çalışıyorum. Pazar imkanların önünü açmak ve ihracatı patlatmak istedik. İlk önce sıkıntıları masaya yatırdık” diye konuştu.

2012 yılının şeftali, domates ve biber yılı olduğunu ifade eden Harput, Gürsu ovasında Türkiye’nin en güzel şeftalisi ve armudunun burada yetiştiğini dile getirdi. Şeftali konusunda Bursa’nın eski günlerine tekrar geleceğini söyleyen Harput, “Rakiplerimizi tanımak ve onların ne yaptığını bilmeliyiz. Şeftali bahçelerini zaman zaman kestik sanayiye çevirdik. Yanlış yaptık. Artık bu yanlışlığın önüne geçme noktasına kesin karalıyız. Sanayiyi bulunduğu yerde en üst düzeyde yapacağız. Tarım da aynı olacak. Herkes ortak akıl hareketiyle şeftali üretiminde Bursa bir numara olacak” ifadelerini kullandı.

Harput’un konuşmasının ardından Yalova Atatürk Bahçe kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Zeynep Özdemir Eroğlu, şeftali yetiştiriciliği konusunda açıklamalarda bulundu.

Ekleme Tarihi
19.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bursa Şeftalide Liderliği Çanakkaleye Kaptırdı, gıda tarım, haberler
Link: Bursa Şeftalide Liderliği Çanakkale’ye Kaptırdı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız