Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yozgatlı Çiftçiler Hububatta Rekolde Düşüklüğünden Dolayı Bu Yıl Sevinemedi

YOZGAT (İHA) - Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ın Sorgun ilçesinde hasat dönemi başladı, ancak verimin düşük olması çiftçiyi üzdü.


Geçtiğimiz yıl verimin yüksek olduğu Yozgat’ın Sorgun ilçesinde bu yıl buğday rekoltesinde yüzde 50 düşüklük yaşanıyor. Sorgun’a bağlı Alcı, Peyniryemez ve Çakırhacılı Köylerinde hububat dönemi başladı. Çiftçiler, geçen yıla oranla bu yıl buğday rekoltesinde yüzde 50 düşüklük yaşandığını söylerken, tüccarlar ise verimin düşük ancak kalitesinin oldukça iyi olduğunu belirtiyor. Sorgun’da yaklaşık 30 yıldır buğday alım satımı yapan Müsrat Özsoy isimli tüccar, bu yılki buğday rekoltesinin düşük ama kalitesinin yüksek olduğunu belirterek, “Bu yıl buğday rekoltesi geçtiğimiz yıla oranla daha düşük. Ancak kalitesi oldukça iyi.

Birçok çiftçimizin tarlaları yaşanan ağır kış şartları ve don nedeniyle oldukça fazla zarar gördü. Ayrıca mazot ve gübre fiyatlarının yüksek olması sebebiyle birçok çiftçi taban gübresi atamadı. Bundan dolayı hasat döneminde verim düşüklüğü yaşanıyor. Şu anda buğdayı 57 kuruştan alıyoruz.” dedi.

Gübre fiyatlarının yüksek olması sebebiyle birçok köylünün bu yıl taban gübresi yerine tavuk gübresi kullandığı ifade eden Özsoy, “Bütün çiftçilerin ortak sorunu olan gübre fiyatlarının yüksek olması sebebiyle birçok çiftçimiz taban gübresi atacak durumu olmadığı için tavuk gübresi kullandı. Yağışların zamanın yağmaması üzerine birçok çiftçimiz tarlalarında yanma meydana geldi. Yani ekinler zamanında su ihtiyacını karşılayamadığı için gerekli gelişmeyi gösteremedi. Haziran ayından sonra yağan yağmurla birlikte ekinler azda olsa büyüme kat etti. Bundan dolayı çiftçilerimiz istediği rekolteyi yakalayamadılar.” diye konuştu.

Köylerde vatandaşların tarlasına tırmık çekerek saman ihtiyacını karşılamaya çalıştığını kaydeden Özsoy, “Sorgun’da hayvancılık her geçen gün hızla artmaya başladı. Bu artmanın yanı sıra bakıcılar şimdiden saman derdine düştüler. Saman fiyatları neredeyse buğdayı geçti.” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
19.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Yozgatlı Çiftçiler Hububatta Rekolde Düşüklüğünden Dolayı Bu Yıl Sevinemedi, gıda tarım, haberler
Link: Yozgatlı Çiftçiler Hububatta Rekolde Düşüklüğünden Dolayı Bu Yıl Sevinemedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız