Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Beldenin kaderini değiştirdi, Kekik, kekik baba 

Beldenin kaderini değiştirdi

DENİZLİ’de, merkeze bağlı Gözler Beldesi’nde yaşayan ve çevresinde ’Tenekeci Memet’ diye tanınan 67 yaşındaki Mehmet Aksoy, 20 yıl önce bahçesinin bir bölümüne deneme amacıyla kekik dikti. Aksoy’un verim alması üzerine bölge insanı da kekik dikti ve kalkınmalarına katkıda bulunup, Türkiye’nin kekik ihracatının önünü açtı. Yöre halkı Aksoy’a şimdi ’Kekik baba’ diyor.


Gözler Beldesi ile çevre köy ve ilçelerinin sulanamayan kıraç toprakların umudu kekik oldu. Beldede tenekecilik yapan Mehmet Aksoy, yaklaşık 20 yıl önce dağdan kopardığı kekiği deneme amaçlı bahçesinin bir metrekarelik bölümüne dikti. Diktiği kekikler yetişince Mehmet Aksoy, 1993 yılında dağlardan topladığı tohumları 5 dönümlük arazisine ekti. Kekikler çıktı ve hasada başladı. Mehmet Aksoy, kekik satışından iyi gelir elde ettiğini belirtip, "Çevremdeki bütün insanların kekik ekmesi tavsiyesinde bulundum. Bizim yöremizin toprakları sulanmıyor, her taraf kıraç tarlalarla dolu. Türkiye’de tarlaya kekik dikimini ilk kez ben yaptım. Benden sonra çevre köyler ve ilçeler kekik ekimine başladı. Zamanla Türkiye kekik dikimini öğrendi. Şimdi ülkemiz kekik ihracatı bile yapıyor. Çok mutluyum" dedi.

EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAK KEKİK

Tıbbi ve aromatik bitki olan kekiğin iç piyasada fazla tüketilmediğini, üretimin yüzde 80’ninin ihraç edildiğini kaydeden Gözler Belediye Başkanı CHP’li Ali Akkaya bölgenin en önemli gelir kaynağının kekik olduğunu belirtti. Başkan Akkaya, "Kekik, yöre insanımızın en önemli gelir kaynağı oldu. Kış dönemi çok soğuk geçtiği için bu yıl rekolte düşük olacak. Kekik yetiştiricileri Türk ihracatının da önemli destekçilerinden ama devletimiz bu ürünü üreten çiftçiye destekleme primi vermiyor. Kekik üreticileri primle desteklenmelidir. Türkiye’de tarlada ilk kekik üretimi 1993 yılında Gözler Beldesi’nde tenekeci Memet’in girişimleriyle başladı. Verimi düşük, sulanmayan kıraç tarım arazilerine sahip olan Gözler ve çevresindeki belde ile köyler, kekiği keşfettikten sonra binlerce dönüm arazilerine kekik ekimi yaptı. Bir kere ekimi yapıldıktan sonra her yıl Temmuz ayında hasadına başlanan kekik 20 yıl boyunca ekim yapılmadan ürün veriyor. Kekik bitkisinin yurt içindeki tüketimi fazla değil. Çiftçinin ürettiği kekiğin çoğu ihracata gidiyor. Bölgemizde yıllık ortalama 6-7 bin ton kekik üretimi yapılıyor. Bu yıl rekolte düşük olacak. Çünkü, kış dönemi çok soğuk geçti. Hoş kokusuyla kekik bölgemizin de havasına olumlu katkı sağlıyor" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Beldenin kaderini değiştirdi, Kekik, kekik baba
Link: Beldenin kaderini değiştirdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız