Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

 
 
 
 
Fındığın alternatifi karpuz oldu


Trabzon'da son 3 yılda fındığa alternatif olarak üretilmeye başlanan karpuz, çiftçinin adeta gözde ürünü oldu.
 
TRABZON - Trabzon'da son 3 yılda fındığa alternatif olarak bazı bölgelerde üretilen karpuz, çiftçinin adeta gözde ürünü oldu. Yomra ilçesine bağlı Yalıncak beldesinde, bu yıl üretilen tonlarca karpuz, beldedeki bakkal ve marketlerin yanı sıra Karadeniz Sahil Yolu'nda kurulan tezgahlarda satışa sunulmaya başlandı.

Beldede, sahile 200 metre mesafede kendisine ait 10 dönümlük alanda karpuzların hasadına başlayan İsmail Köksal Kotan, alternatif ürün yetiştirmek için 3 yıl önce fındık bahçesindeki ağaçların büyük bir bölümünü kaldırdığını söyledi.

Çoğunlukla yağmurlu ve nemli geçen, ılıman iklimin hüküm sürdüğü Trabzon'da karpuz yetişeceğine inanmayanların tarlasını gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemediğini anlatan Kotan, "Tohum alarak ürettiğimiz karpuz fidelerini biz yetiştiriyoruz. Yıl içerisinde genellikle mayıs aylarında diktiğimiz fidelerden bu aylarda hasat alıyoruz. Karpuzun bölgede yetiştiğini büyüklerimiz bize anlatıyordu. Bizler de onların desteği ve bilgileriyle bu işe başladık. 3 yıldır yaptığımız üretimde burada yetişen karpuzun tadı ve kokusunun ayrıcalıklı olduğunu anladık" dedi.

Ürettiği karpuzların 7 ile 15 kilogram arasında olduğunu belirten Kotan, şöyle devam etti: "Bu yıl ekim alanımızdan yaklaşık 15 ton civarında karpuz bekliyoruz. Trabzon'un sürekli yağış alan bir il olması nedeniyle geçmiş yıllara oranla bu rakamlarda değişiklikler olabiliyor. Etkili olan yağmurlardan dolayı geçen seneye göre bu yılki üretim daha düşük diyebiliriz. Buna rağmen fındığa alternatif olarak ürettiğimiz karpuzdan memnunuz. Hem bizim için farklı bir gelir kapısı oldu hemde insanlarımız için ayrıcalıklı bir ürün sunmuş olduk."

"Almanya'dan sipariş geliyor"

Üretiminde kimyasal hiçbir madde kullanmadıkları için beldede üretilen karpuzun daha tatlı ve sulu olduğunu ifade eden Kotan, şunları kaydetti: "3 yıl önce karpuzdan tadan insanlar zaman içerisinde bir daha karpuz almak için bize geldiler. Bu süreçte biz ne olduğunu anlamadan karpuzların tamamının satıldığını gördük. Daha sonra insanların 'karpuz ne zaman çıkıyor' şeklinde talepleri gelmeye başladı. Karpuzun isminin duyulmasıyla başta Almanya ve İstanbul olmak üzere gurbetçi insanlarımız karpuz istiyorlar. Biz de onların taleplerini karşılayarak il ve ülke dışına kargo gönderimi yapan firmalara karpuzları veriyoruz. Onlar da kendi hazırladıkları özel koliler ile müşterilerimize gönderiyorlar. Aynı damak tadını alanlar karpuzdan vazgeçemiyorlar."

"Kendi marketimde bile satamıyorum"

Karpuzları sadece sahil yolundaki tezgahta satışa sunduğunu dile getiren Kotan, "Belirli müşterilerimin taleplerini ancak karşılayabildiğimden marketlere satış yapmıyorum. Kendi marketim olduğu halde orada bile satamıyorum. İnsanların bu ilgisi bizleri mutlu ediyor" diye konuştu. Kentteki market ve manavlarda karpuzun kilosunun 50 kuruştan satılmasına rağmen Yalıncak Karpuzu'nu 1,5 liradan satışa sunduklarını belirten Kotan, "Müşteri buraya geldiği zaman organik karpuz ilanımızı görüyor ve 'burada karpuz olur mu' diyor. Onları hemen tarlamıza getiriyoruz ve üretilen karpuzları yerinde görüyorlar. Fiyatımızın yüksek olmasından yakınanlar oluyor ancak burada bir emek ve alın teri var. Zaten fiyattan yakınan insanlar, karpuz aldıklarında ertesi gün bir daha gelerek karpuz alıyor" dedi.

"Destekleme projeleri sağlanmalı"

Trabzon Ziraat Odası Başkanı Orhan Özdemir, karpuzun Trabzon'da yetiştiriliyor olmasının üreticiler açısından sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, alternatif ürünlerin bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti. Kentte yetişen karpuzun diğer yörelerdekine göre daha tatlı ve sulu olduğunu vurgulayan Özdemir, "Çiftçilerimizin son yıllarda kendi imkanları ile yetiştirdikleri karpuz üretimini takip ediyoruz. İlimizde yetişen karpuzun diğerlerine göre farkı, daha tatlı ve sulu olmasından geçiyor. Zira karpuzdan tadan insanlar bunu çok iyi anlıyorlar ve talep her geçen yıl artıyor. Alternatif ürün olarak karpuzun, üreticilerimizin yüzünü güldürmesi sevindirici bir olay. Karpuzla ilgili destekleme projelerinin sağlanması üreticimiz açısından çok önemli olacaktır" diye konuştu.

Bölge tarımının sınırlı ürünlerden oluştuğunu anımsatan Özdemir, alternatif ürünlerle ilgili yapılacak çalışmalara her zaman destek olacaklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 
 
http://www.dunya.com/ 

Ekleme Tarihi
20.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: fındık, karpuz,
Link: Fındığın alternatifi karpuz oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız