Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 03 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İl müdürü, vatandaşlardan gıda denetiminde destek istedi, Okan Yılmaz 

İl müdürü, vatandaşlardan gıda denetiminde destek istedi

NEVŞEHİR (CİHAN) - Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Ramazan ayında gıda denetimlerinin gece-gündüz demeden yapılacağını, vatandaşlardan da kötü gıdaları kuruma bildirmelerini istedi. Piyasada satılan kusurlu ve bozuk gıdaların önlenmesi için vatandaşların üzerine önemli görevler düştüğünü kaydeden Yılmaz, “Kurum olarak biz üzerimize düşen görevleri hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz. Aynı durumu vatandaşlardan da bekliyoruz. Bu şekilde yapılacak çalışma başarıya ulaşacaktır.” dedi.

Ramazan ayı münasebetiyle artması beklenen gıda tüketiminde ortaya çıkabilecek olumsuzlukları mümkün mertebe önleyebilmek amacıyla Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplam 11 ekiple, bütün ay boyunca hafta sonu ve gece denetimlerini de içeren bir çalışma programı hazırladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada denetimlerin ve vatandaşların ihbarlarının önemine değindi. Ramazan ayında genel olarak artan gıda tüketiminin, gıda arzındaki kalitesizliği de beraberinde getirebileceğini öngördüklerini kaydeden Yılmaz, son kullanma tarihinin geçmiş olması, onaysız kayıtsız yerlerde üretilme, asgari teknik ve hijyenik şartları taşımayan yerlerde üretilmiş olma gibi ihtimalleri daha işin başında engellemek istediklerini belirtti.

Yılmaz, gıda ürünlerinde olumsuz herhangibir durumla karşılaşmamak için başta marketler, kasap ve şarküteriler ile unlu mamullerin üretim yerlerinin yoğun bir şekilde denetleneceğini kaydetti. Denetimlerden beklenen başarının elde edilebilmesi için Nevşehirli vatandaşlardan da hassasiyet beklediklerini ifade eden Okan Yılmaz, açıklamasında şu hususları dile getirdi: “Vatandaşlarımız açıkta, ambalajsız ve etiketsiz olarak satışa sunulan gıdaları satın almamalıdır.

Ambalajı bozulmuş (bombaj yapmış, yırtılmış gibi) ve etiketleri tahrif edilmiş gıdaları satın almamalıdır. Çabuk bozulabilen et, süt ve ürünlerinin buzdolabında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Bu şartlarda satışa sunulmayan ürünler hakkında, işyeri sahibi uyarılmalı, ilgili kurumlar bilgilendirilmelidir. Pide ve ekmek tüketiminin arttığı bu günlerde, işletmelerin bu ürünlerin ambalajında gazete kağıdı değil, ekmeğe temas eden kısmı baskısız ve boyasız olan ambalaj kağıdı kullanmaları ve tüketicilerin buna azami dikkat göstermeleri, sağlık açısından zorunludur. Gıda ürünlerinin paketlenmesi için atık maddelerden üretilen siyah poşetler (gıda ambalajı olarak kullanılamazlar) yerine şeffaf poşetlerin kullanılması gerekmektedir. Gıda etiketlerinin üzerinde bulunması gereken son kullanma tarihlerine, hem satıcıların, hem de tüketicilerin dikkat etmesi gerekmektedir.

Son kullanma tarihi geçmiş ürünler, satın alınmamalıdır. Durum, ilgili kurumlara bildirilmelidir. Pazar yerleri, sokak araları ve kaldırımlarda açıkta satılan ürünler, her türlü sağlık riskine açık olduğundan, tüketiciler buralardan alışveriş yapmamalıdır. Üretim izinsiz hazır kıyma satışının yasak olmasından dolayı, ya onaylanmış işletmede üretilen kıyma ile ya da reyondaki parça etten bizatihi çektirerek kıyma ihtiyaçlarını gidermelidirler.
 
Bunun da teknik ve hijyenik şartlara uygun olması gerekmektedir. Su ürünlerinin ruhsatlı satış yerlerinin dışında satışının yasak olmasından dolayı, bu yerler dışında su ürünleri satılmamalı ve alınmamalıdır. İşletmelerde de tüketicilerimizin ürünleri, soğutuculu dolapların üzerinde bulunduğu zaman satın alması gereklidir. Ambalajsız, üretim izinsiz yumurta, soğutucuda muhafaza edilmeyen ve ambalaji parçalanmış tavuk eti alınmamalıdır. Gıda ürünleri satış yerlerinde, özellikle gıda ile temasta bulunan satış elemanlarının mutlak surette tek kullanımlık eldivenler kullanılmasına dikkat edilmelidir.”

Ekleme Tarihi
20.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İl müdürü, vatandaşlardan gıda denetiminde destek istedi, ambalaj, gıda güvenliği, ramazan, gıda tarım, haberler
Link: İl müdürü, vatandaşlardan gıda denetiminde destek istedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız