Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Çin, Avrupa'yı sarhoş edecek

Dünyanın en büyük içki firması İngiliz Diageo PLC, üreticisi Shui Jing Fang’ı 1.3 milyar dolara satın aldığı Çin’in milli içkisi ‘baijiu’yu Avrupa’ya İngiltere üzerinden sokmaya hazırlanıyor. Baijiu’nun şişesi 285 TL olacak. Diageo’nun Çin’deki satın almayla bir sıfır öne geçtiği rakibi Pernod Richard ise oteller ile yapmayı planladığı anlaşmalarla ‘baijiu’nun satışını düşürmeyi istiyor.


Shui Jing Fang Çin’deki yüzde 70 pazar payı ile en çok satan baijiu markası konumunda. Dünyadaki sahibi 70’ten fazla markası olan Diageo PLC ise son 5 yılda Uzakdoğu’da yaptığı yatırımlar ile dikkat çekiyor. Vietnam’da aldığı Halico ile Jonnie Walker’ın cirosunun yarısını bu bölgelere kaydıran şirket şimdi ise Uzakdoğulu bir içkiyi Avrupa’ya sokmaya hazırlanıyor.

Şişesi 285 lira

Baijiunun 70cl’lik şişesi 285 lira olacak. Baijiu Çin’de yıllardan beri satışını arttıran bir alkollü içecek. 2011 yılında da satışını önceki yıla göre yüzde 7 arttıran baijiu sektör olarak geçen yılı yüzde 13 büyüyerek kapattı. Oteller ile anlaşmalar yapıyor. Piyasa değeri 22 milyar dolar olan Fransız alkollü içecek firması Pernod Richard global anlamda Diageo’nun en büyük rakibi. Absolut Vodka markasının sahibi olan Pernod Richard Avrupa’da bulunan oteller ile baijiu satılmaması için anlaşmalar yapmaya hazırlanıyor.
Analistler Çin’in en büyük baijiu üreticisi olan Shui Jing Fang’ın piyasa değerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtiyorlar. 2008 yılında Diageo tarafından yüzde 53’ü satın alınan şirket Diageo ile birlikte kapılarını dünyaya açtı.

Alkollü içecek pazarının iki büyük devi Diageo ve Pernod Richard ise cirolarının yüzde 40’ını gelişen ekonomilerden elde ediyor. İki şirket arasında şu an Diageo 78 adet markası ile ön plana çıkıyor. Firmanın en değerli markaları arasında Smirnoff Vodka ve Guinness bulunuyor. 2011 yılında yüzde 8 büyüyen Diegeo geçen yıl gelişen pazarlarda yüzde 18’lik bir büyüme gösterdi. Firma Türkiye ’deki Mey İçki’yi de geçen ağustosta satın almıştı.

Diageo’nun rakibi Perno Richard ise borçları ile uğraşıyor. Bünyesinde 48 marka bulunduran firma 2008 yılında Absolut Vodka için ödediği 7.2 milyar dolardan sonra deyim yerinde ise belini doğrultmakta zorlanıyor.





radikal.com.tr

Ekleme Tarihi
23.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Çin, Avrupayı sarhoş edecek, Baijiu, gıda tarım, haberler
Link: Çin, Avrupa'yı sarhoş edecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız