Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pasinler'de dolu, patates ve ayçiçeği tarlalarını vurdu

ERZURUM (CİHAN) - Erzurum’un Pasinler ilçesinde etkili olan dolu, Epsemce köyünde hasara yol açtı. Köylüler, özelikle patates ve ayçiçeği tarlalarında büyük hasar meydana geldiğini belirtti.


Epsemce köyünde, dün akşam iftar saatinde etkili olan dolu tarım arazilerini vurdu. Yaklaşık yarım saat süren doluda ayçiçeği, patates, arpa, buğday, kabak ve salata tarlalarındaki ürünler büyük zarar gördü. Köylüler, mahsulün tam döl verme zamanı, arpa ve buğdayların ise hasat zamanında gelen dolu ile yıkıldı. Köylülerden Mürsel Koran, fırtına ile birlikte gelen dolu nedeniyle çatıların uçtuğunu, ekili tarlaların ise perişan olduklarını ifade etti.

Zararın; özellikle patates, ayçiçeği, arpa ve buğday tarlalarında olduğunu dile getiren Koran, “Dolu, patates tarlalarımızın yetişkin olan pirlerini öldürdü. Pirlerin ana kökleri kırılmış halde. Artık düzeleceğini zannetmiyorum. Bir umut olarak geldik sulamasını yapıyoruz. Eskisi gibi olacağını zannetmiyorum. Önceden dönümden 1’e 3, 1’e 4 patates sökerken şimdi 1’e 1 de alamayacağız.” dedi.

Patateslerin, tam döl verme zamanında dolunun yağdığını vurgulayan Koran, “Önceden, yaprak edeceği zamanda dolu olsaydı su verirdik, çapa yapardık düzeltirdik. Ama bu saatten sonra patates döl etmiş, bundan sonra da pir edecek zamanı yok. 7. ay bitiyor, 8-9. aylar da söküm zamanı. Bir aya kendini toparlasa güz dönemi geliyor, döl etmesi için vakit kalmıyor.” ifadelerin kullandı.

Patates tohumlarını, tarım kredi, pancar kooperatifi ve esnaftan veresiye aldıklarını kaydeden çiftçi Koran, “Tohum paralarını güzün hasattan sonra ödeyecektik. Tonunu yaklaşık bin-bin 500 TL’ye almıştık. Tarlaları dolu vurdu, ne yapacağımızı şaşırdık. Yetkilerin durumumuzu görmelerini bekliyoruz.” diye konuştu.

Yakup Dal ise dolunun sadece patatesleri değil, buğdayları, arpaları, hele hele ayçiçeklerini komple belden yukarıya kırdığını belirterek, "Ayçiçeklerinin hiç olacakları yok. Patateste bir umut var ama ayçekirdeğinde hiç umut yok. Doluda arpalar saman olurken, denleri döküldü. Kabak tarlaları mahvoldu. Kabaklar artık bir işe yaramaz. 2 gün sonra simsiyah olur.” şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi
23.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Pasinler, dolu, patates, ayçiçeği, tarla, gıda tarım haberler
Link: Pasinler'de dolu, patates ve ayçiçeği tarlalarını vurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız