Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İran’a konulan ambargo Türk piliç üreticilerine yarıyor

ADANA (CİHAN) - ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı ambargo, Türk piliç eti üreticilerine yaradı.


Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, AB ülkeleri ile ABD'nin İran'a ambargo uygulaması nedeniyle hammadde alımında sıkıntıya düşen İranlı üreticilerin tavuk etinde Türkiye’ye yöneldiğini bildirdi.

Barbaros, İran’a uygulanan ambargonun boyutunun genişlemesi sonucu İranlı firmaların hammadde alamadığı için üretim yapamadıklarını, ayrıca İran’daki hayvan sağlığı problemlerinin de yaşanmasıyla bu ülkede piliç eti fiyatlarının astronomik rakamlara çıktığını vurguladı.

Barbaros, ‘’Bu nedenle, bazı gazetelerin internet sayfalarında yer alan haberlere göre, bu ülkede, sosyal gerginliği artırdığı gerekçesiyle, TV’lerde bile tavuk etinin gösterildiği sahnelerin sansürlenmesi için çalışma başlatıldığı belirtiliyor’’ dedi.

Barbaros, İranlı firmaların, piliç eti talebinde bulunduklarını ifade ederek, bu talepte öncelikli nedenin tesislerinde dünyanın en kaliteli tavuğunun üretilmesi ve İslami usullere uygun kesim olduğunu ifade etti.

Helal Gıda Sertifikasının, Lades Piliç gibi ihracat ağırlıklı üretim yapan firmalar için büyük önem taşıdığını belirten Barbaros, özellikle İran, Suudi Arabistan, Irak ve Malezya gibi pek çok Arap ve İslam ülkesinin ihraç ürünlerinde aradığı temel şartın İslami usullere uygun üretim olduğunu vurguladı.

Piliç üretiminde kendi kendine yetebilecek olan İran'ın, hammadde alamadığı için ve hayvan sağlığı problemleri nedeni ile tavuk etinde dış pazarlarda arayış içine girdiğini, bu çalışmaları sonucu helal gıda ve hijyen ile kaliteli üretimleri nedeniyle kendileriyle irtibat kurduklarını anlatan Barbaros, bu ülkenin yaklaşık 400 bin ton civarında tavuk eti talebinin olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Müslüman ülkeler için helal gıda sertifikalı ürünün öncelikli koşul olduğunu ifade eden Barbaros, dünyada Müslüman sayısı arttıkça bu sertifikanın öneminin daha çok ön plana çıktığını dile getirdi.

Ekleme Tarihi
24.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İrana konulan ambargo Türk piliç üreticilerine yarıyor, gıda tarım, haberler
Link: İran’a konulan ambargo Türk piliç üreticilerine yarıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız