Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

ABD’li üreticiler çareyi Brezilya’ya yönelmekte buldu

ABD’de görülen son 50 yılın en şiddetli kuraklığı dünyanın en büyük hububat üreticisi olan ülkenin daha ucuz ürün için Brezilya’ya yönelmesine neden oldu.


Financial Times gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği haberinde, ülkenin önde gelen et üreticisi olan Smithfield Foods’un maliyeti daha düşük olduğu için Brezilya’dan mısır ihracat etme hazırlığında olduğu ifade edildi.

Suudi Arabistan’ın petrol ihraç etmesi gibi şaşılacak bir durum olan bu olay kuraklığın mısır fiyatlarını yüzde 88 arttığı ABD’de de mısır alıcılarının bu durumdan ne kadar endişe ettiğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

ABD Buğday Konseyi’nin Küresel Stratejiler Direktörü Erick Erickson, “ABD’ye kullanmak için gemiler dolusu hububatın gelmesi her zaman olacak bir şey değil. Bu alışılmışın dışında bir durum” dedi.

ABD'NİN PAZARDAN ÇIKMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Limanlardaki hareketleri denetleyen Records from Piers veritabanı, ABD’ye yurt dışından en son 2008’de mısır ihraç edildiğini gösteriyor.

Ancak ABD üreticilerin hububat ihracatı pazarından çıkması gibi bir durum söz konusu değil. ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı son araştırmalar, küresel mısır ticaretinin yüzde 40’nın ABD’li çiftçiler tarafından sağlandığını gösteriyor.

Brezilya’nın Tarım Eski Bakanı ve Ulusal Mısır Üreticileri Birliği Başkanı Alysson Paolinelli, “Brezilya mısırda çok daha rekabetçi hale geldi” dedi ve ülkedeki çiftçilerin erken soya hasadının ardından yılın ilk birkaç ayında ikinci mısır mahsulünü yetiştirmeyi öğrendiklerini ifade etti.

Paolinelli, “ABD, Brezilya’dan altı kat daha fazla mısır üretiyor. Ancak ABD üretim alanlarının büyük bir kısmını halihazırda kullandı. Brezilya’nın iyi fiyat vermesi ve lojistik sorunları çözmemiz durumunda, ABD dahil diğer ülkeler için büyük bir ihracatçı olabiliriz” dedi.

Rabobank’ın küresel stratejistlerinden David Nelson, “Şu anda bir değişimi izliyoruz. Eğer hububat alıcısıysanız, durum gerçekten çok karışık” diye konuştu.







hurriyet.com.tr

Ekleme Tarihi
24.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: ABD, Brezilya, kuraklık, hububat, buğday, gıda tarım, haberler
Link: ABD’li üreticiler çareyi Brezilya’ya yönelmekte buldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız