Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İklim şartlarının iyi gitmesi firmalara büyüme olarak yansıyacak

MERSİN - İklim şartlarının bu yıl iyi gitmesi nedeniyle bakliyatta hem fazla rekolte hem de kaliteli ürün beklediklerini anlatan Aral Endüstri İthalat ve İhracatta Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Didem Aral Savucu, “Bu gelişme mutlaka sektör oyuncularına büyüme olarak yansıyacaktır” dedi.


Rekolte artışının fiyatları aşağı çekebileceğini ve rekabet şansının artacağını vurgulayan Savucu, bu yıl Türkiye’nin ihracatının da artacağına inandığını anlattı. Bunun paralelinde Aral olarak ihracatlarının bu yıl artmasını beklediklerini belirten Didem Aral Savucu, “Sektörün bir nebze de olsa, bu senenin iklim koşullarının yüz güldüren tablosu ile hareketleneceği kanısındayım” ifadelerini kullandı.

Faaliyete 1983’te başladıklarını ve Mersin’deki tesislerinde pirinç, bakliyat ve şeker işlediklerini kaydeden Didem Aral Savucu, ürünlerini Noba, Ekin, Artımlı ve şekerde ise Prenses markasıyla yurtiçi ve dışında piyasaya sunduklarını söyledi. Bünyelerine 2007’de Keşan’da kurulan çeltik işleme tesisini ilave ettiklerini açıklayan Aral, Türkiye’nin en büyük çeltik üretim bölgesinde kurulan bu tesiste Osmancık, Baldo gibi yerli pirinç üretimini gerçekleştirdiklerini anlattı.
 
Her iki tesiste de ürünlerinin yüksek kalitede üretilip özel ambalajlarla tüketiciye ulaştırıldığını vurgulayan Savucu, şöyle konuştu: “Bu yıl sektör adına iklim son derece olumlu seyir etti. Bol ve doğru zamanda başlayan ve biten yağışların, hem ürünlerin kalitesinde hem de miktarında son derece olumlu etkiler yaratması bekleniyor. Bu da fiyatların aşağıya doğru inişe geçebileceğinin göstergesi olarak algılanabilir. Fiyatların rekabetçi seviyelere ulaşması demek aynı zamanda Türkiye’nin ihracatının da artacağı anlamına gelir.”

“Nohutta ürün kaybı beklenmiyor”

Bakliyat hasadının başladığını, temmuz ve eylülde çıkacak olan yeni mahsul ürünler içinde özellikle nohutta 2011’deki gibi üretim kaybı beklemediklerini dile getiren Didem Aral Savucu, “Diğer ürünlerde de kuraklık yaşanmadan ve verim düşüşü olmadan yeni sezonu tamamladık. Dolayısıyla ihracat 2011’den çok daha iyi olacak” diye konuştu.

Bu yılki gelişmelere rağmen üretimdeki büyümeyi yeterli bulmadıklarını vurgulayan Savucu, “Her zaman vurguladığımız gibi nitelikli, stratejik ve sistematik tarım politikaları geliştirerek, tohum ıslahı çalışmalarına hız, destek ve bütçe ayırarak çok daha ileri noktalara gitmemiz şart” yorumunu yaptı.

“Üretimdeki büyüme yeterli değil”

Bu yılki gelişmelere rağmen üretimdeki büyümeyi yeterli bulmadıklarını vurgulayan Didem Aral Savucu, “Her zaman vurguladığımız gibi nitelikli, stratejik ve sistematik tarım politikaları geliştirerek, tohum ıslahı çalışmalarına hız, destek ve bütçe ayırarak çok daha ileri noktalara gitmemiz şart” yorumunu yaptı.






kobiden.com

Ekleme Tarihi
24.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: İklim şartlarının iyi gitmesi firmalara büyüme olarak yansıyacak, gıda tarım, haberler
Link: İklim şartlarının iyi gitmesi firmalara büyüme olarak yansıyacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız