Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Türk kuru inciri Çin pazarını fethetti


İncir ihracatçısının gözde pazarı bu yıl da Çin olacak.



İZMİR - Dünya üretiminde söz sahibi olan Türk kuru inciri, Çin pazarını fethetti. 2010’da 31 bin 561 kilogram kuru incir karşılığı, 120 bin 956 dolar ihracat gerçekleştirilirken, geçen yıl ihracat miktarı 783 bin 985 kilograma, ihracat değeri 2 milyon 421 bin dolara ulaştı. Çin, bu yıl da kuru incirde gözde pazar olacak. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, 1.4 milyar nüfusa sahip olan Çin’in, kuru incirde büyük bir ihracat potansiyeli barındırdığına işaret ederek, “İncir Çin’de bilinen bir ürün. Geçen yıl bu ülkeye çok iyi seviyelerde ihracat gerçekleştirdik. Çin’de yaşam standardı çok yükseldi. Pazarı kaybetmemek adına bu ülkeye ihracatta kaliteye çok dikkat etmek lazım. Çünkü buradaki tüketicilerin refah seviyeleri yüksek ve iyi mal tüketmek istiyorlar. Rusya kuru incirde pazarımız haline geldi. Avrupa Birliği pazarımız.

Japonya’da da tüketim giderek artıyor. Ancak Çin potansiyeli çok yüksek bir pazar ve bu pazara yoğunlaşabiliriz” dedi. Gabay Dış Ticaret ve Gıda San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay da en büyük pazarlarının başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleri olduğunu, bu yıl olmasa da önümüzdeki yıl Çin pazarıyla ilgileneceklerini dile getirdi. Çin’in potansiyeli yüksek bir pazar olduğunu ifade eden Gabay, Çin’den bir iki firmayla temaslarının sürdüğünü bildirdi.

“Çin’de birçok firma bizi takip etti”

Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Karazor da Çin pazarının büyüklüğüne dikkat çekti. Tariş olarak 30’a yakın ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Karazor, “Biz Tariş olarak Çin pazarına giriş yaptıktan sonra çok sayıda ihracatçı firma bizi takip etti. Bu rakamlara da yansıdı. İhracat 900 tona yaklaştı. Lüks tüketimin olduğu büyük bir pazar. Bu pazarda hızlı değil, yavaş koşmak lazım. Bu ülkeye ihracat yapan firmalardan tek isteğimiz damak tadını bozmadan incirin bu ülkede saygınlığını düşürmeden ihracat yapmaları” dedi.

Geçen yılın incir açısından iyi geçtiğini hatırlatan Karazor, rekoltenin az olması nedeniyle fiyatların iyi seviyelerde olduğunu ve ihracatçıların peşin alım yaptığına dikkat çekti. İhracatçılarla bir türlü anlaşamadıkları ilk yükleme tarihi ile ilgili de görüşlerini dile getiren
Karazor, geçen yıl azami 20 Eylül olarak teklif ettiklerini hatırlatarak, “İhracatçılar ilk yükleme tarihini erteleyerek arzın çoğalmasını ve fiyatların düşmesini bekliyorlar. Oysa piyasa, fiyatları
kendi içinde dengelenmesini sağlar. Geçen yıl rekolte düşük talep çok olunca fiyatlar yükseldi. Ancak bu yıl rekolte fazla talep az olursa fiyat düşer, vadeyi uzatırlar” dedi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
24.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Türk kuru inciri Çin pazarını fethetti
Link: Türk kuru inciri Çin pazarını fethetti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız