Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 17 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi yüzde 0,7 tuzlulukta alabalık üretti

İZMİR (CİHAN)- İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Uygulama Birimi, Türkiye'de bir ilke imza atarak balık üretiminde su tasarrufu sağlayan kapalı sistem yöntemini uygulamaya başladı.
 
Bu kapsamda yüzde 0,7 tuzluluğa sahip suda gökkuşağı alabalığı yavrusu üretiliyor. Doğada soğuk ve temiz sularda yaşama ve üreme imkanı bulan gökkuşağı alabalıkları, Türkiye’de kültür ortamında soğuk kaynak sularında yetiştiriliyor. Ticari alabalık kültüründe su tekrar kullanılmadığı için yüzde 0,7 tuzluluğa sahip su soğutularak ve arıtılarak, tam kapalı devre sistem uygulamayla alabalık yetiştiricilerinin kullanabileceği üretim protokolü oluşturulup sektöre adapte edilebilecek.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, öğrencilerinin teorik bilgilerini bu uygulama sahasında pratiğe dönüştüreceklerini, böylece sektörün istediği nitelikte mezun vereceklerini açıkladı. Dekan Tekinay, araştırma merkezinde alabalık, çipura ve levrek yetiştireceklerini belirterek, “Bu yıl 45 öğrenciyle eğitime başlayacağız. Geçen haziran ayında açılan Su Ürünleri Fuarı'nda birçok firmayla sözleşme imzaladık. Böylece fakültemizden mezun olacak öğrenciler, bu yerlerde hemen işe başlayacak.” dedi. Prof. Dr. Tekinay, su ürünleri sektörünün nitelikli insan gücüne ihtiyacının azami seviyede olduğunu vurgulayarak, “Yeni bir üniversite ve yeni kurulan bir fakülte olarak su ürünleri sektöründe kalifiye işgücü ihtiyacının farkındayız. Gelecek yılların planına yönelik yeni projelerimizi şimdiden başlattık. Fakültemizden mezun olan tüm su ürünleri mühendislerimizi işe yerleştirmeyi düşünüyoruz. Bu kapsamda bizim de bulunduğumuz bu yılki Su Ürünleri Fuarı'na katılan firmalarla gerekli görüşmeleri tamamlayıp 50’ye yakın iş sözleşmesi taahhüdü aldık. 'Tam uzmanlık, tam istihdam' sloganıyla öğrencilerimize dört dörtlük bir eğitim imkanı sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

Balıklarla ilgili problemlerin çözümlerini de yine bu merkezde geliştireceklerini söyleyen Tekinay, şunları kaydetti: “Birçok işletme, şehir şebekesindeki suyu devamlı surette vererek israfa sebep olmakta fakat bu suyun sıcaklığının fazla olması nedeniyle birçok balık, yumurtadan çıkmadan ölüyor. Bunun işletmelere maliyeti de çok fazla. Bizse kapalı devre sistemde hem aynı suyu devridaim ediyoruz hem de tuzlu su ortamında ilk defa alabalık yumurtalarını çatlatıp yavru üretimi yapıyoruz. Alabalıkların genellikle tatlı ve soğuk su yetiştiriciliği var. Bizse binde 7 tuzluluk oranında yetiştiriyoruz. Suyu 10 dereceye kadar soğutarak, alabalığın doğal ortamını simüle etmeye çalışıyoruz. Bu süreçte şehir suyu, biyolojik ve bazı değişik filtrelerden geçiriliyor. İhtiyaç duyulan oksijeni de borularda taşıyoruz. Bu sistemi kurmak isteyen üç firmaya danışmanlık hizmeti veriyoruz. Kurulum maliyeti, yaklaşık 4–5 milyon lira ama balıkların ölmesini büyük oranda önlediği için kısa sürede kendini amorti edebiliyor.” CİHAN

Ekleme Tarihi
25.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: alabalık
Link: İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi yüzde 0,7 tuzlulukta alabalık üretti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız