Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Ramazan’da kuru gıda fiyatları geriledi, kumanya bedeli değişmedi

İSTANBUL (CİHAN)- Ramazan ayında gıda fiyatlarında korkulan olmadı. Pek çok ürünün toptan fiyatları sabit kalırken, bir kısmı da indi. Rami’de geçen sene 3,7 lira olan Baldo pirinç, bu sene 2,7 liraya indi. Fasulye 3 lira, bulgur 1,1-1,2 lira seviyelerine geldi.
 
Bu sayede kumanya fiyatları da geçen sene ile aynı kaldı. Rami esnafını temsil eden İstanbul Gıda Toptancıları Tüccarları Derneği’nin Genel Başkanı Mustafa Karlı, "Ramazan kumanyalarına büyük ilgi var. Esnafımızın yüzde 70-80 i memnun." dedi. İtina Gıda Genel Müdürü Yusuf Karaduman da enflasyon ve hammaddede fiyatlarında korkulanın olmadığını, kumanya bedellerinde 3 aşağı 5 yukarı bir artış görülmediğini kaydetti.

        Ramazan kumanyasında ucuzlayan ürünler pahalanan ürünleri dengeledi, fiyatlar 2011 ile paralel gitti. Bu durum vatandaş kadar toptancı esnafını da mutlu etti. Sektörün önde gelen isimleri Ramazan bereketini Cihan’a değerlendirdi. İstanbul Gıda Toptancıları Tüccarları Derneği’nin Genel Başkanı Mustafa Karlı, "Geçenlerde bir arkadaşımla görüştüm, 30 bin civarında kumanya yapmış. Bunun yanında 500 tane, bin tane, 5 bin tane kumanya yapanlar da var. Ama tamamı halinden memnun. Şu muhakkak bu sektör, hakikaten ciddi rakamlar yakaladı." ifadelerini kullandı.

        İtina Gıda Genel Müdürü Yusuf Karaduman ise enflasyon oranları ve petrol ile hammaddede fiyatlarında korkulanın olmadığını, dolayısıyla kumanya bedellerinde bir artış görülmediğini kaydetti. Bu arada kumanya yerine hediye çeklerinin gündeme geldiğini aktaran Karaduman, "Kandilde eve simit götürerek mübarek ortama göndermede bulunuyoruz. Kumanya da Ramazan’ın geldiğini ifade ediyor. Diyelim hediye çeki ile gidip alışveriş yaptınız. O, evde kumanyanın verdiği mutluluğu vermeyecektir. Kanımca kumanya ananevi olarak devam etmeli. Diğer yandan ekonomik olarak devam etmeli. Burada fiyatların artmaması da kuşku yok gayet olumlu." diye konuştu.

        İtina Gıda Satış Müdürü Halil Tosun da kumanya içinde olup da bedelleri inen ve çıkan ürünler bulunduğuna, bu sebeple fiyatların aynı kaldığına temas etti. Şirket olarak kumanya fiyatlarını artırmadıklarını vurgulayan Tosun, "Biz, taleplere binaen kumanya yapıyoruz. 37, 67 ve 85 liralık kumanyalarımız var. Ramazan'da kumanya artık adetten oldu. Duyarlılar, fakir fukara ve garip gurebaya yardım ettiği gibi patronlar da elemanlarına öğle yemeği yerine kumanya veriyor. Ramazan ayı içinde de bu eğilim artarak devam ediyor." dedi.

        Rami’de bulunan Yüceller Kollektif Şirketi’nden Tarkan Yücel de fiyatların aynı kalmasını, "2011’de pirinç pahalıydı, fiyatları indi, kırmızı mercimek pahalıydı, fiyatları indi. Yani çıkan ürünler ile inen ürünler birbirini dengelediği için kumanya fiyatları hemen hemen aynı kaldı." diyerek izah etti. Yücel, 30 liraya da kumanya hazırladıklarını ancak genel olarak ücretin Rami’de 55-79 lira arasında değiştiğini belirterek, fiyatın şarküteri ürünleri ile 100 lirayı bulabileceğini bildirdi.

        Bizim Emek Gıdda Maddeleri Limited Şirketi’nden Ramazan Uçar da iyi bir kumanyanın ortalama 25-30 liradan yapıldığını belirterek, "Bizim ve dışarıda kampanya yapan sektörlerin kumanyalarına bakın. Ürün kalitesini göz önünde bulundurun. O zaman her şeyi anlarsınız." şeklinde konuştu.

        TOPTANCIDA GIDA FİYATLARI GERİLEDİ

        İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneğii’nin Genel Başkanı Mustafa Karlı, korkulduğu gibi Ramazan'da fiyat artışı yaşanmadığını, hatta Rami'de genel eğilimin şu an iniş yönünde olduğunu söyledi. Ramazan dâhil, 12 ay en uygun fiyatın kendilerinde olduğunu ileri süren Karlı, şöyle devam etti:

        "Ramazan ile ilgili herhangi bir artış söz konusu olmadı, olmayacak da. Çünkü Türkiye bereketli bir ülke. Üretimi bol olan, üretimi iyi kullanan bir ülke. 10 senede iktidar, devlet gayet iyi tedbirler aldı. Baldo pirinç geçen seneler 3,7 civarıydı bu sene 2,7 lira. Osmancık pirinci şu an 1,9 lira. Fasulye 3 liradan devam ediyor. Bulgur 1,1 ila 1,2 kuruştan; kırmızı mercimek 1,7 kuruştan satılıyor. Nohut sıkıntılı idi şu an değil. O da 3 liradan seyrediyor. Geçen seneye oranla fiyatlar daha uygun, hiçbir sıkıntı olmayacak. Öte yandan Ramazan fırsatçılarına toplumun itibar etmemesi gerekiyor. Gelip malı gözleri ile görsünler. Tercihlerini yapsınlar. Marketler bağırıyor, ‘Şu parayı yatırın 50 kolilik kumanya vereyim’ diye. Öyle bir şey olur mu, o koli içinde ne olduğu belli değil. Basit ve kalifiye olmayan şeylerle sen kutuları doldur. Reklamını yap, milleti götür. Paralar hesaba yattıktan sonra geri verme. Onun için topluma önerim, ürünü mutlaka yerinde görüp beğensinler. Kaliteyi görüp tercih ettiği ürünleri alsınlar."

        2 liralık bir üründe 20-30 kuruş indirim olduğunu aktaran Karlı, "Örneğin geçen sene 2 liraya satılan kırmızı mercimek bu sene 1,70. Yani 30 kuruş daha ucuz. Nohut 4-5 liraya kadar varmıştı ama şu an 3 liradan seyrediyor. Ayçiçek yağında Ramazan’dan evvel tırmanma vardı, şu an gerileme başladı. 5 kilogram Ayçiçek yağı 18,5 liraya geliyor. Yani yüzde 10 bir gerileme var, malların tamamına yansımasa da." bilgilerini verdi.

        İtina Gıda Genel Müdürü Yusuf Karaduman ise fiyat hareketleri konusunda, "İndirim yağda vardır, salça ve makardanada yoktur. Ana temel gıdalarda fahiş bir artış yoktur. Burada önemli olan; artış olmadan herkesin beslenir şekilde gıda tedariği yapmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

        Yüceller Kollektif Şirketi’nden Tarkan Yücel ise Rami’de fiyatların uygun olduğunu dile getirdi. Perakende fiyatına toptan kadar ürün alınamayacağını savunan Yücel, Rami’nin dışarıya göre yüzde 30 ucuz olduğunu iddia etti.

        Bizim Emek Gıda Maddeleri’nden Ramazan Uçar ise fiyatların yüzde 30 gerilediğini ama bütün ürünlerde olmadığını aktardı. Uçar, "Ürünlerde yüzde 30-35 gerileme söz konusu. Fiyat artışı beklentisi olmasın, kimsede. Artı İthal mallara dikkat edilsin, mal bolluğu çok. Tüketici aldığı ürünlere dikkat etsin. Kimileri fiyatları artırma çabasında." şeklinde konuştu.

İtina’nın 37,5 liralık bir kumanyasında bulunan ürünler şöyle:

Paket Adedi Ürün


1 Paket 1 kg pirinç
1 Paket 1 kg kuru fasulye
1 Paket 1 kg kırmızı mercimek
1 Paket 1 kg şeker
1 Paket 1 kg bulgur
1 Paket 500 g çay
1 Paket 300 g hurma
1 Paket 1 litre ayçiçek yağı
1 Paket 500 g makarna
2 Paket 500 g şehriye
1 Paket 60 g hazır çorba
3 Paket 1 kg un
1 Paket 750 g tuz
1 Paket 830 g salça
1 Paket 800 g siyah zeytin

Ekleme Tarihi
26.07.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kuru gıda, ramazan, kumanya, fiyat, gıda tarım, haberler
Link: Ramazan’da kuru gıda fiyatları geriledi, kumanya bedeli değişmedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız