Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 15 Mayıs 2024 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Buğday üretimi 30 milyon ton azaldı

Ziraat Mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanı Kadir Çetinkol, küresel ısınmanın oluşturduğu iklim değişikliklerinin Türkiye’de tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini, dünyanın buğday üretiminde 30 milyon ton azalmanın açlık tehlikesini işaret ettiğini söyledi.


Zi­ra­at Mü­hen­dis­le­ri Odası De­niz­li Şube Baş­ka­nı Kadir Çe­tin­kol, kü­re­sel ısın­ma­nın oluş­tur­du­ğu iklim de­ği­şik­lik­le­ri, bir ta­raf­tan ku­rak­lık, diğer ta­raf­tan aşırı ya­ğış­la­rın, bütün dün­ya­da ve Tür­ki­ye’de ta­rım­sal üre­ti­mi olum­suz yönde et­ki­le­di­ği­ni açık­la­dı. Çe­tin­kol, özel­lik­le ABD’de son 50 yılda gö­rül­me­miş de­re­ce­de ya­şa­nan ku­rak­lı­ğın, Rusya’daki olum­suz iklim ko­şul­la­rı­nın, Çin ve Hin­dis­tan’daki sel fe­la­ket­le­ri­nin özel­lik­le insan gı­da­sı olan tarım ürün­le­ri­nin ve­ri­mi­nin azal­ma­sı­na yol aç­tı­ğı­nı söy­le­di. Çe­tin­kol “Ku­rak­lık­tan ül­ke­miz­de et­ki­len­mek­te, Orta ve Doğu Ana­do­lu’da yaz ay­la­rın­da­ki sı­cak­lık mev­sim nor­mal­le­ri­nin 5-6 de­re­ce üze­rin­de sey­ret­mek­te, bunun so­nu­cu özel­lik­le başta buğ­day olmak üzere tahıl ürün­le­ri­nin verim ve re­kol­te­sin­de önem­li azal­ma­lar bek­len­mek­te­dir” dedi.

2007-2008 yıl­la­rın­da dün­ya­da ya­şa­nan eko­no­mik kri­zin, gıda fi­yat­la­rın­da önem­li ar­tış­la­ra yol aç­tı­ğı­nı açık­la­yan Zi­ra­at Mü­hen­dis­le­ri Odası De­niz­li Şube Baş­ka­nı Kadir Çe­tin­kol, “2012 yı­lın­da ABD’de ya­şa­nan ku­rak­lık tüm dün­ya­yı olum­suz et­ki­le­yecek gibi gö­rün­mek­te­dir. Çünkü ABD buğ­day, Mısır ve so­ya­da dün­ya­nın en büyük te­da­rik­çi­si ko­nu­mun­da. Ora­da­ki olum­suz ge­liş­me­ler tüm dün­ya­yı, do­la­yı­sıy­la bizi de et­ki­le­mek­te, ta­rım­sal üre­tim­de­ki ge­ri­le­me­ler gıda fi­yat­la­rın­da önem­li ar­tış­la­ra yol aç­mak­ta­dır” dedi. Ha­zi­ran ayı or­ta­la­rın­dan bu­gü­ne kadar bazı tarım ürün­le­rin­de yüzde 50′yi bulan ar­tış­lar ol­du­ğu­nu, bunun da bir teh­li­ke­nin ha­ber­ci­si ol­du­ğu­nu kay­de­den Çe­tin­kol, dünya buğ­day üre­ti­mi­nin 2010-2011 dö­ne­min­de 695 mil­yon ton olur­ken, bu ra­ka­mın 2011-2012 dö­ne­min­de, 665 mil­yon ton ola­ca­ğı­nın tah­min edil­di­ği­ni açık­la­dı.

Üre­tim­de 30 mil­yon ton azal­ma­nın önem­li bir teh­li­ke­yi, yani açlık teh­li­ke­si­ni işa­ret et­ti­ği­ni ifade eden Çe­tin­kol, şu anda dün­ya­da 1 mil­yar in­sa­nın açlık sı­nı­rın­da ya­şa­dı­ğı­nı, ye­ter­li bes­le­ne­me­di­ği için mil­yon­lar­ca ye­tiş­kin ve be­be­ğin öl­dü­ğü­nü, dünya buğ­day stok­la­rı­nın da 2011-2012 dö­ne­min­de 197 mil­yon ton­dan 182 mil­yon tona ge­ri­le­me­si­nin bek­len­di­ği­ni açık­la­dı.

Tür­ki­ye’de hava sı­cak­lı­ğı­nın Ha­zi­ran ve Tem­muz ay­la­rın­da mev­sim nor­mal­le­ri­nin 5-6 de­re­ce üze­rin­de sey­ret­me­si­nin, özel­lik­le Orta ve Doğu Ana­do­lu’daki buğ­day-ar­pa ve­ri­mi­nin ve re­kol­te­si­nin önem­li öl­çü­de düş­me­si so­nu­cu­nu do­ğu­ra­ca­ğı­nı be­lir­ten Çe­tin­kol açık­la­ma­sın­da, “Şu anda Top­rak Mah­sul­le­ri Ofisi’nin de­po­la­rın­da, geçen yıl­dan kalan buğ­day stoku 1.5 mil­yon ton. 2012 hasat dö­ne­min­de­ki alım­lar­la stok mik­ta­rı 2.5 mil­yon tona çıktı. Kıyı böl­ge­le­rin­de tahıl ha­sa­dı sona erdi.

Orta ve Doğu Ana­do­lu’da hasat devam edi­yor. Kısa va­de­de TMO fiyat des­te­ğiy­le çift­çi­yi des­tek­le­me­li, alım­la­rı dü­zen­li ve is­tik­rar­lı bir şe­kil­de yap­ma­lı, stok­la­rı sı­kın­tı­ya yer ver­me­yecek dü­zey­de tut­ma­lı­dır. Orta ve uzun va­de­de ise, ülke ça­pın­da üre­tim plan­la­ma­sı ya­pıl­ma­lı, ta­rım­sal des­tek alım po­li­ti­ka­la­rıy­la çift­çi des­tek­len­me­li ve yön­len­di­ril­me­li­dir” dedi.









denizlihaber.com

Ekleme Tarihi
26.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Buğday üretimi 30 milyon ton azaldı, gıda tarım, haberler
Link: Buğday üretimi 30 milyon ton azaldı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız