Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kuru üzümde sıfır stok bağ fiyatını ikiye katladı

Son yılların en istikrarlı ve kârlı ürünü olan üzüm, bu yıl da üreticinin yüzünü güldürecek. Üzümpiyasasındaki istikrar bağ fiyatlarını artırdı. Eskiden dönümü 10 bin TL’ye satılan verimli bağlar artık 20 bin TL’ye kadar alıcı buluyor.


İZMİR - Son yılların en çok kazandıran ürünü olan çekirdeksiz kuru üzümde, 2012’de iyi bir sezon olarak bekleniyor. Sektör temsilcileri, bu sezon üzüm rekoltesinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 oranında artış beklerken, Türkiye uzun yıllar sonra ilk kez kuru üzümde sıfır stokla yeni mahsule giriyor. Üzüm piyasasındaki olumlu seyir, bağ fiyatlarını da artırdı.

Kaliteli üzüm veren verimli bağların bulunduğu Manisa, Salihli, Alaşehir’de 10 bin TL olan bir dönüm bağın fiyatının 16 bin ile 20 bin TL arasında değiştiğini belirten İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, para kazanmaya başlayan üreticinin bağlara yatırım yapmaya başladığını, sulama sisteminden ilaçlamaya kadar yeni teknolojileri uyguladığını belirtti.

Kuru üzümde 2011 yılında iyi bir sezon yaşandığını, Türkiye’nin neredeyse sıfır stokla yeni sezona girdiğini belirten Zincircioğlu, “Geçen sene rekolte 268 bin ton açıklandı. 21 Temmuz 2012 itibariyle bunun 193 bin tonu ihraç edildi. 30 bin ton da alkol üreticisi firmalara satıldı. 20 bin ton civarında iç piyasada tüketildi. Önümüzdeki 40 günde de 15 bin ton kuru üzüm daha ihraç edilecek ve böylece 2011 mahsulünden 258 bin 260 bin ton civarında ürün satılmış olacak ve çekirdeksiz kuru üzüm piyasası uzan yıllar sonra bu yıl yeni mahsule sıfır stokla girmiş olacak. İşin enteresan tarafı Avrupa’daki ithalatçılar da fiyat, kalite ve verim açısından yeni mahsulden umutlu. Fiyatların düşük olacağı beklentisi ile alım için yeni mahsulü bekliyor” dedi.

İzmir Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Ticaret Borsası, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün de yer aldığı rekolte tespit komisyonunun 16 Haziran’dan bu yana arazide rekolte tespit çalışması yaptığını, 3 Ağustos’da tamamlanacak çalışmanın sonuçlarının 6 Ağustos’ta kamuoyuna açıklanacağını kaydeden Zincircioğlu, ilk gözlemlere göre 2012 ürününde önceki yıla göre yüzde 10 rekolte artışı tahmin ettiklerini belirterek, stokların tükenmesini Türkiye’de 2011 mahsulünün beklentini altında kalmasının yanı sıra ABD’de fiyatların artması ve İran’da da ürünün bitmesi ile Avrupalı ithalatçının Türkiye’ye yönelmesine bağladı.

Dünyanın da yeni mahsule stoksuz girdiğine dikkat çeken Zincirlioğlu, “Sadece ABD’de Kaliforniya’da bir miktar kuru üzüm var. Yani bu yıl dünya yeni mahsüle stoksuz giriyor denebilir. Bu yıl çok büyük olmamakla beraber fiyatların geçen seneye nazaran biraz aşağı kaymasını bekliyorum. Ama müstahsilin eline geçen parada değişiklik olmayacak. Fiyat düşük olacak ama ürün bir miktar bol olacağı için üreticinin eline aynı para geçecek” dedi.

Doğru zamanda hasat çok önemli Üreticinin, ürünü doğru zaman ve dozda ilaçlamasını, bağdan zamanında kaldırarak, temiz ortamda kurutmasını isteyen Zincirlioğlu, “Benim üreticiden ricam üzümünü zamanında, ürün normal şekerini aldıktan sonra kaldırsın. Avrupa her geçen gün ürünün kalitesine ve ambalaj koşullarına daha çok dikkat ediyor. Bu nedenle üreticinin ürünü doğru zaman ve dozda ilaçlamaya dikkat etmesi gerekiyor. Üzüm temizliği yapıldıktan sonra, savrulup, 50 kilogramlık torbalarda ambalajlanmalı” dedi.







dunya.com

Ekleme Tarihi
26.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kuru üzümde sıfır stok bağ fiyatını ikiye katladı, gıda tarım, haberler
Link: Kuru üzümde sıfır stok bağ fiyatını ikiye katladı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız