Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bursa Siyah İnciri İçin Seferberlik

BURSA (İHA) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSiB) Başkanı Dr. Salih Çalı, 'Çocuğunuza yedirmediğinizi başkasına yedirmeyin' sloganının telif hakkını aldıklarını belirterek, tüm tarım ürünlerindeki tarım ilacı kalıntıları ile ilgili mücadele başlattıklarını söyledi.


'Bursa Siyah İncirini koruyalım' başlıklı toplantı UİB Hizmet Binası'nda yapıldı. Üreticilerin de yer aldığı toplantının açılışında konuşan UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, herhangi bir sıkıntı yaşamadan proaktif olarak Bursa Siyahını korumayı hedeflediklerini açıkladı. Siyah İncirin Bursa'da yaklaşık 40 köyde yetiştiğinin altını çizen Çalı, 2007 yılında 7 bin 500 ton karşılığında 18 milyon dolar ihracat gelirinin sağlandığını hatırlattı.

Her yıl farklı bir ürün yılı ilan ederek, o ürünü ön plana çıkarıldığına ifade eden Çalı, "2010 yılı Bursa Siyah İncir yılı olarak ilan edilmişti. O yıldan bugüne, Bursa Siyah İnciri için yaptığımız çalışmalarda öncelikle, bir kabus gibi tehlike oluşturan, ruhsatsız olduğu halde kullanımı yaygınlaşan 'Ethephon' kullanımını sıfır düzeyine çektik" dedi.

"ÇOCUĞUNUZA YEDİRMEDİĞİNİZİ BAŞKASINA YEDİRMEYİN"

Yakın gelecekte ürün ihracatını artırmak için çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını belirten Çalı, ihracatta güvenilir ürün için imaj güçlendirmesi, yurtdışında yeni pazarların sağlanması, üreticilere yönelik bölgesel toplantıların düzenlemesinin olacağını dile getirdi.

Tarım ilacı kalıntıları konusundaki önyargının kaldırılması için çalışmalarının da sürdüğünü söyleyen Çalı, "Bu konuda son gelişme olarak 'Çocuğunuza yedirmediğinizi başkasına yedirmeyin' sloganıyla üreticisinden tüketicisine açık bir mesaj vermek için UYMSİB olarak telif hakkını aldık. Gıda güvenliği konusunda bu ifadeyi kendimize rehber edinmeye karar verdik. Bursa'nın Siyahı olarak adlandırılan incir başta olmak üzere tüm tarım ürünlerini tarım ilacı kalıntılarından korumak için mücadele başlattık" diye konuştu.
 
Açılış konuşmasının ardından program panel ile program devam etti.

Ekleme Tarihi
27.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Bursa Siyah İnciri, gıda güvenliği, tarım ürünleri, ilaç kalıntısı,
Link: Bursa Siyah İnciri İçin Seferberlik




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız