Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Köse Barajında Su Seviyesi Yükseliyor 

Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün: 
“2013 Yılında Hem Sulama Hem İçme Suyu Hattının Hizmete Girmesini Bekliyoruz”

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane’nin Köse ilçesinde tarımsal sulama ve içme suyu amaçlı yapılan Köse Barajında ki su seviyesi giderek yükseliyor.

Açılışının ardından su tutulmaya başlanan fakat gövdesine yakın bölgede meydana heyelan nedeniyle boşaltılan baraj gölünde heyelanlı sahada gerekli temizlik ve düzenleme çalışması yapılarak yeniden su tutulmaya başlandı.

Toplamda 15 milyon metreküp su hacmine sahip olan baraj gölünün tarımsal sulama amaçlı olarak planlandığını fakat daha sonra hem Köse hem de Kelkit ilçesi ile bazı yerleşim yerlerinin de içme suyu ihtiyacının giderilmesi noktasında çalışma yapıldığını ifade eden Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün, 2013 yılında hem içme suyu hemde sulama suyu tesislerinin bitirilmesinin planlandığını söyledi.

Kelkit ve Köse ilçeleri, Kaş beldesi ve Kelkit’e bağlı 9 köyün içme suyunun Köse barajından karşılanacağını, hazırlanan projenin son aşamada olduğunu ve önümüzdeki günlerde yapım ihalesine çıkacağını kaydeden Aygün, yapım ihalesinde arıtma tesisi, yeni su depoları ve isale hatlarının yer aldığını belirtti.

Barajın sağında kalan Kurukol Mevkiinde mini bir gölet yapıldığını, burada biriken suyun da küçük bir hatla ana baraja aktarılacağını, bunun da ana baraja bir takviye olacağını dile getiren Aygün, Sadak Barajının bitmesiyle de Köse Barajı ile sulanan bazı bölgeleri sulanacağını, bunun da Köse Barajının yükünün hafiflemesine neden olacağını söyledi.

Olağanüstü bir kuraklık yaşanmaması halinde baraj kapasitesinin yeterli olacağını düşündüğünü ifade eden Aygün, Devlet Su İşlerinin sulama altyapısını tamamlamak üzere olduğunu, önümüzdeki günlerde deneme sulaması yapıldıktan sonra yıl sonu itibariyle tesisin teslim edileceğini belirtti.

KÖSE BARAJI:

4 Nisan 1996 yılında inşaatına başlanan baraj 27 Aralık 2009 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından telekonferans yöntemi ile açılmıştı. Gövde yüksekliği temelden 93 metre olan baraj 15 milyon metreküp su tutacak. Barajla birlikte 5 bin 79 hektar arazi sulanacak, 12 yerleşim yerine içme suyu sağlanacak.

Ekleme Tarihi
27.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Köse Barajında Su Seviyesi Yükseliyor, tarımsal sulama, içme suyu, gıda tarım
Link: Köse Barajında Su Seviyesi Yükseliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız