Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kalorisiz ‘şeker otu’ ekti

Dünyada yapay tatlandırıcıların tahtını sarsan ve şeker otu olarak bilinen stevia bitkisi Türkiye de ilk kez Grow Fide tarafından üretildi.

ANTALYA - Başta gıda olmak üzere, sanayinin pek çok alanında yapay tatlandırıcılar kullanılıyor. Mısır ve benzeri bitkilerden elde edilen yapay tatlandırıcılar insan sağlığı açısından güvenli bulunmuyor. Şeker otu olarak dünyada anılan stevia bitkisi, doğal yapısı nedeniyle artık yapay tatlandırıcılar yerine kullanılıyor. Kuru yapraklarının, şekerden 30 kat daha tatlı olmasına rağmen sıfır kaloriye sahip olan şeker otu, Türkiye'de ilk kez Grow Fide tarafından Antalya'da üretildi.


Türkiye'de şeker otu bitkisinin ilk üretiminin Antalya'nın Pınarlı bölgesinde 110 dönüm alanda kurulu Grow Fide'nin tesislerinde gerçekleştiğini söyleyen Hasan Ünal, şeker otu üretme fikrinin Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'den çıktığını kaydetti. Temizel'in bir takım bitkilerden çıkardığı yağların hem kimya sanayisinde hem de ilaç sanayisinde kullanıldığını anlatan Ünal, "Tüm dünya bu sektörü incelerken Temizel şeker otunun değerini görmüş.

Bu ürünün gelecek vaad etmesiyle fidelerini bizim üretmemizi istedi. Biz de 2010 yılında şeker otu üretmek için denemelere başladık. Ama 2 yıl deneme çalışmalarımız başarısızlıkla sonuçlandı. Hatta ikinci denememizde üretimin çok büyük boyutta yapılmasını planladık ve 1 milyon tohum ektik. Fakat başarılı olamadık, beceremedik. O zamanlar üretim koşullarını bilmiyorduk" dedi.

1 milyon tohumla yapılan ilk denemenin yarattığı hayal kırıklığına rağmen bu yıl gerçekleştirilen ikinci denemede tohumları filizlendirmeyi başardıklarını ifade eden Ünal, üretim seralarında 60 bin şeker otu bitkisi bulunduğunu, 30 bin civarında bitkinin dağıtımını yaptıklarını belirtti.

Şeker otundan elde edilen tatlandırıcının, hammaddesi benzoik sülfinit olan ve içki, şekerleme, ilaç, diş macunu gibi ürünlere tat vermek için kullanılan sakarine ikame bir ürün olduğunu anlatan Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Şeker otunun bugün dünyadaki ticaret hacmi 2 milyar dolar civarında. Gelecek 5 yıl içinde şeker otu kaynaklı tatlandırıcıların yaratacağı pazar için 10 milyar dolarlık bir ticaret hacmi öngörüsü yapılıyor. Sanayi şeker yerine tatlandırıcı kullanıyor. Tatlandırıcılar da mısırdan ve benzeri şeylerden yapılmaya başlandı.

Bu da insan sağlına zararlı olmaya başladı. Doğal tatlandırıcılar meyve sularından, gazlı içeceklere, çikolata, bisküvi, pasta ve keklere kadar uzanan her türlü tatlıda ve bir çok gıda ürününde kullanıldığını veya kullanılma potansiyeline sahip. Asıl hedefimiz şeker otunu üretip sanayiye kazandırmak. Şeker otundan konsantre üretmeyi planlıyoruz. Sıvı, ot, tablet olarak da üretilecek. Bu ürün şekerin ve yapay tatlandırıcıların yerine geçerek sağlıklı ve güvenilir şekilde tatlı tüketmeye başlayacağız."

Saksıda da yetişebiliyor

Bu ürünün bir de ihracat bacağı olacağını dile getiren Ünal, "Şeker otu, yapraklarında bulunan steviol glikozitler sayesinde bir çok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılıyor. Steviol glikozitlerin en önemli özelliğini ise çok güçlü bir tatlandırıcı olmasının yanında sıfır kalori içermesi. Bitkinin kuru yaprakları şekerden 30 kat, sıvı ekstresi ise 200-300 kat daha tatlı. Şeker otunu 2009'da AB kabul etti. O yıl şeker otuyla ilgili yazılan bir kitap en fazla satanlar arasına girdi. Avrupa'da fizibl değil. Orada dikilir ama yılda 1 defa kesebilir. Antalya'da biz kökünden kesiyoruz, 3 defa çıkıyor" şeklinde konuştu.
Stevia bitkisinin Paraguay'da 200-500 metre yüksekliklerde kumlu topraklarda doğal olarak yetiştiğini dile getiren Ünal, bitkinin yılda 1500-1800 milimetre arasında yağış alan yerlerde sulanmadan büyeyebildiğini kaydetti.

Bitkisinin yıllık ortalama sıcaklık isteğinin 25 derece olduğunu aktaran Ünal, sözlerini, şöyle tamamladı: "Stevia bitkisi, tropik ve suptropik iklim kuşaklarına daha iyi adapte oluyor. Türk sanayicisi bu bitkiyi keşfetmeli. Ülkemizde, başta sahil kuşağı olmak üzere güneşlenme gün sayısı ve ortalama sıcaklığı yeterli olan, kışı sert geçmeyen geçit ve mikro-klima bölgelerde, sulanabilen ve fazla su tutmayan hafif bünyeli topraklarda bu bitkinin tarımını yapmak mümkün. Hatta evlerin balkonlarında saksıda dahi yetişebiliyor."






kobiden.com

Ekleme Tarihi
29.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kalorisiz şeker otu ekti, tohum, tatlandırıcı, gıda tarım, haberler
Link: Kalorisiz ‘şeker otu’ ekti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız