Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Foça 

FOÇA'NIN DOMATESLERİ AVRUPA MUTFAĞINDA

İZMİR (İHA) - Foça’nın Gerenköy yöresinde binlerce dönüm arazi üzerinde yetiştirilen tonlarca domates, sebze hallerine, salça fabrikalarına ve hale satılırken mahsulün büyük bir bölümü kurutularak yurt dışına ihraç ediliyor. Gerenköylü üreticilerin kuruttukları domatesler aracı firmalar ile özellikle İtalya ve İngiltere gibi Avrupa'da çeşitli ülkelerin mutfağına giriyor.


Gerenköy Ovası’nda her yıl binlerce ton domates üretiliyor. Bölgede üretilen domatesin büyük bir bölümü kurutularak her yıl 3 kıtada bulunan 6 ülkeye ihraç ediliyor. Ovada üretilen domatesler önce toplanıyor sonra kurutuluyor. Domateslerin toplanması ve kurutulması için her yıl yüzlerce mevsimlik işçi yöreye geliyor.Doğu illerinden gelen mevsimlik işçiler yörede oluşturulan çadırkentlerde kalıyor.
 
 

Domatesin 3 yılı aşkın süredir zam görmemesi sebebiyle farklı arayışlara girdiklerini belirten Foça Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe, “Bölgemizde müstahsil olarak yetiştirdiğimiz domates ürünlerimizi kurutarak Avrupa ülkelerine ihraç etmeye başladık. Bölgemizin iklimi domates kurutmaya gayet uygun olması da bizim için büyük bir avantaj diye düşünüyorum. Burada yetiştirdiğimiz domatesler damlama sistemi ile sulanıyor. Bu da ürünün hem bol hem de kaliteli olmasını sağlıyor. Bölgemizde yüzlerce dönüm arazi üzerinde sergilenen domates ürünlerimiz ortalama bir hafta güneşin altında kalıp kuruduktan sonra toplanıyor. Büyük bir itina ile kurutulan ürünlerimiz İzmir’deki büyük ihracat firmaları aracılığıyla Avrupa kıtasının yanı sıra Amerika ve Avustralya kıtasındaki ülkelere ihraç ediliyor. Kurutulmuş domates ülkemizde yaygın değil ama Avrupa’da çok popüler olduğu için ihracat firmaları tarafından piyasada arz talep dengesi kuruluyor.”

MODERN BİR TESİSE İHTİYAÇ VAR
 
 

Foça yöresinin acil olarak bir Mısır ve Sebze Kurutma Tesisine ihtiyacı olduğunu belirten Yüksektepe, şunları söyledi: “Foça Belediyesinin bu konuda çalışmaları var. Ancak, belediyemizin kurutma tesisi projesiyle ilgili yaptığı çalışmanın şu an hangi aşamada olduğunu bilmiyorum.” Bölgede salça fabrikalarında değerlendirilmek üzere domates üretimi yapan çiftçiler ise, “Yöremizde domates kurutulması gibi yeni bir tarım geliştirilmesinden çok memnunuz. Çünkü elimizde bir alternatif oluştu. Bu alternatif karşılıklı olarak fiyatları tetikliyor” dediler.

Ekleme Tarihi
31.07.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Foça, Domates, Avrupa, Mutfağında, sebze, ihracat
Link: Foça'nın Domatesleri Avrupa Mutfağında




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız