Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kontrolsüz kredi kullanımı bakliyatta 'iflas' sinyali verdi

Özellikle son üç yıllık sürede bakliyat sektöründeki dengesizlik ve kontrolsüz kredi kullanımı bakliyat firmaların ısıkıntıya soktu.


MERSİN - Son 3 yılda bakliyat sektöründe arz talep dengesinin bozulması ve bu dönemde kullanılan kontrolsüz krediler bazı bakliyat firmalarını sıkıntıya soktu. 2011'de, fiyatların önceki 2 yıla göre büyük oranda düşmesi ve paralelinde sektörde karlılığın azalması bazı firmaların 2012'de cirolarını artırmak adına maliyetine satışlar yapmasını da beraberinde getirdi. Cirosal artışa karşın karlılığın daha da düşmesi kontrolsüz alınan kredilerin geri ödemelerini zora soktu. Kontrolsüz kredi kullanan iki firma zora girerken, yaşananlar sektörün diğer temsilcilerini de tedirgin ediyor.

Sektörün önde gelen firmaları arasında yer alan TAT Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Memiş, 2009'da bakliyat sektöründe kuraklık nedeniyle ürün rekoltesinin az olduğunu ve fiyatların pik yaptığını söyledi. Ancak sonraki iki yılda ürünün gelir getirdiği göz önünde bulundurularak ekimlerinin arttığını anlatan Memiş, buna paralel 1500 dolar olan mercimeğin fiyatının 600 dolara, 2 bin dolar olan pirinç fiyatının 900 dolara kadar düştüğünü açıkladı.

Fiyatlar son iki yıldır düşüyor

Fiyatların son 2 yılda sürekli düşüş eğiliminde olması nedeniyle elinde yüksek fiyattan ürünü bulunan firmaların da sıkıntıya girmeye başladığını kaydeden Memiş, bunun üzerine firmaların kendisini kurtarmak adına maliyetine satışlara başladığını ancak bu durumun daha ciddi sıkıntılara yol açtığını söyledi. Aynı zamanda marketlerin uzun vadeli alım yapmasının da bu dönemde sıkıntı yaşayan firmaları olumsuz etkilediğine değinen Memiş, arzın talepten fazla olması nedeniyle karlılıkların azaldığını anlattı. Memiş, bu dönemde bankaların kontrolsüz kredi kullandırmasının da sıkıntıları artırdığını anlatarak, "100 kilo kaldırabilecek bir firmanın sırtına 200 kilo yük yüklendi bu da firmalara ağır geldi" değerlendirmesini yaptı.

"Biz şirket olarak bu durumdan fazla etkilenmedik" diyen Memiş, Türkiye'nin her yerinde satış noktaları bulunduğunu 35 bayileri olduğunu ve raflarda ürünlerinin bulunması nedeniyle bu durumdan çok fazla etkilenmediklerini söyledi.

Akdeniz Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanı Mahmut Arslan ise sektörde bir sorun bulunmadığını, bazı firmaların yönetim hatası nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Arslan, "Burada şaşırtıcı olan firmaların sıkıntı çektiğinin yaklaşık 3 yıldır bilançolarından bilinmesine rağmen bankaların kredi vermesi, sonrasında da kredileri geri çağırmasıdır" diye konuştu.

Memişler Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Memiş sektörde sıkıntı yaşayan firmaların farklı özelliklere sahip olduğunu, "Gelişmelerin tüm sektöre mal edilmesi doğru değil. Bu dönemde bankaların daha aklı selim davranıp kredi musluklarını kısmaması gerek" dedi.

Yaşanan gelişmeler karşısında değerlendirme yapan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, sektörün büyüyerek yoluna devam ettiğini, bu tür sıkıntıların geçici olduğunu, sektördeki firmaların basireti elden bırakmayarak, ciro artışından çok karlılık ve verimliliğe odaklanmasını ve yatırımları atıl kapasite yaratmayacak şekilde, mümkün olduğunca özkaynaklarla yapmasını önerdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut da bakliyat sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından bankacılık uygulamalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı. Aşut, "Bankalar hem kendi yanlış yönetimlerinin hem de işletme zafiyeti gösteren birkaç firmanın bedelini diğer firmalara ödetmemelidir" dedi.







dunya.com

Ekleme Tarihi
31.07.2012
Ekleyen Kişi
Celil PAKSOY

Etiketler: Kontrolsüz kredi kullanımı bakliyatta iflas sinyali verdi, gıda tarım
Link: Kontrolsüz kredi kullanımı bakliyatta 'iflas' sinyali verdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız